Стало відомо про фальсифікації на виборах у Білорусі / Фото REUTERS

Кілька членів виборчкомів Мінська на умовах анонімності розповіли журналістам, як насправді голосували люди на їх ділянках, і як підтасовувалися результати голосування.

Читайте такожУ Тіхановської кажуть, что вона повернеться до Беларуси

Видання «Медуза» опублікувало їхні розповіді під зміненими іменами.

Відео дня

Так активіст вищого навчального закладу Антон розповів, що місце у виборчій комісії йому запропонували посісти в травні. Проблеми почалися вже на етапі попереднього голосування.

«Наші цифри за день не сходилися з тими, що були в протоколах. Наприклад, в один день у нас вийшло близько 20 осіб, а в протоколі було записано більше 70 », - зазначав він.

За словами Антона, в основний день виборів прийшло у два рази більше людей, ніж за час дострокового голосування.

«Було зрозуміло, за кого голосує більшість: 70% людей приходили з білими стрічками. Були ті, хто обурювався, чому не можна ставити дату в документі, де розписуєшся про отримання бюлетеня. Чимало наполягали на своїй правоті і вказували число», - розповів член комісії.

За його словами, спочатку підраховувалися бюлетені дострокового голосування. В основному було чутно, що перемагає Лукашенко. Але 9 серпня картина була протилежною - більшість була за Тихановську.

«Коли ми підрахували голоси, по обличчях членів комісії було видно, що всі радіють. Навіть без підсумкового підрахунку було зрозуміло, що більше 60% за Тихановську», - зазначив він.

Однак далі голова і секретар комісії стали підбивати підсумки. Антона попросили «не стояти над душею»

«Рахували дуже довго, хвилин 30-40. Врешті-решт нам сказали, що за нинішнього президента понад 50% голосів, а у Тихановської - в районі 20%. Члени комісії почали озиратися, типу, «що це зараз сталося?». Адже явно перемагала Тихановська», - розповів член комісії.

«Перед тим, як підписати протокол, чимало замислювалися, але все одно робили це. Я був останнім. Коли черга дійшла до мене, я довго сидів і думав, що мені робити. Чи не брав навіть ручку в руки. Я не хотів підписувати, але не знав, які за це будуть наслідки. Я боявся і в підсумку підписав ... Ми довго сиділи на ділянці. Коли голова і секретар поїхали відвозити голоси, у нас запрацював інтернет. Ми побачили, що є ділянки, де перемогла Тихановська. Ми всією комісією сиділи й розуміли, що нас підставили», - уклав хлопець.

Учасниця іншої виборчої комісії Маргарита розповіла, що була записана без свого відома, але все ж погодилася на участь. В її випадку проблеми також почалися в дні дострокового голосування.

«Я була в останні дні дострокового голосування - 7 і 8 серпня. Людей було небагато: за годину-дві приходило не більше чотирьох людей. В основному це були люди передпенсійного та пенсійного віку. Потім я зв'язувалася з хлопцями, які працювали після мене, щоб вивести загальну кількість і порівняти з протоколами. Виходило, що кількість людей була завищена кожен день: 7 серпня на 30 осіб, 8-го - на 50 », - зазначила вона.

За її словами, в основний день люди приходили активно, з білими стрічками. Спочатку комісія рахувала бюлетені дострокового голосування - вигравав Лукашенко, але в день основного голосування все складалося інакше.

«У моїй стопці з бюлетенями основного дня виборів у Тихановської було в шість разів більше голосів, ніж у Лукашенка. Я перемовлялися трохи з людьми, які рахували інші стопки. Було зрозуміло, що Тихановська йде попереду Лукашенка. Я не знаю наскільки, тому що на достроковому виграв він, але, за нашими підрахунками, вона стовідсотково лідирувала», - розповіла Маргарита.

Голова виборчкому рахувала голоси самостійно, поруч з нею нікого не було.

«Ми здали свої результати голові виборчої комісії. Коли вона рахувала, поруч з нею нікого не було. У підсумку нам оголосили, що Тихановська програла. Багато хто почав плакати, я не була винятком. Вся виборча комісія занурилася в мовчання. Багато хто чекав, що результат буде такий, але все одно для нас це було потрясінням », - зізналася член комісії.

Учасник виборчої комісії Костянтин розповів, що 3 серпня, ще перед початком дострокового голосування, у його виборчкому було засідання.

«Нам тоді сказали, що потрібно підписати протокол. Я тоді ще не дуже добре знав виборчий кодекс і не зрозумів, що за протокол. Але одна жінка з комісії сказала, що його потрібно підписувати в останній день, після підсумкового підрахунку голосів. Голова стала з агресією захищатися, що це потрібно, щоб потім не було мороки та інше. У підсумку протокол ніхто не підписав», - розповів він.

За словами Костянтина, 8 серпня його знову примушували підписати протокол.

«8 серпня у мене була вечірня зміна. Коли я прийшов, голова покликала мене до себе в кабінет. Там була жінка з адміністрації району. Голова сказала: «Зараз підпишемо протокол, що все добре», - і так ненав'язливо до мене його підштовхнула. Я уважно його прочитав і зрозумів, що це протокол кінцевих підсумків голосування. Я був трохи в шоці, став питати, як це так. Мені кажуть: «Потрібно просто підписати». Вони виловлювали по одній людині: в протоколі, коли я його бачив, було вже як мінімум три підписи. Але я все одно відмовився. Голова сказала мені вслід: «Напевно, ти мені не довіряєш», - розповів він.

За словами Костянтина, на підрахунку учасників дострокового голосування їх число завищили майже вдвічі. Але він все одно підписав протокол, тому що йому ще треба було сидіти на голосуванні 9 серпня.

«9 серпня більше половини людей приходили з білими стрічками та в червоно-білому одязі. Відсотків 80 складали бюлетені гармошкою - так робити закликало співтовариство «Чесні люди», щоб наочно показати, що голосуєш не за Лукашенка. Наша урна була, ви не уявляєте, реально прямо вся так заповнена. Деякі показово брали листочок, ставили галку навпроти Тихановської і не звертаючи, щоб бачила комісія, кидали його в урну », - зазначив член виборчкому.

Перед підрахунком голосів почалися порушення.

«Далі було найгрубіше порушення - вони [голова та секретар] взяли списки виборців і почали їх запечатувати. Хоча не порахували, скільки людей брали участь в голосуванні, і не порівняли це число зі списком. Я став пояснювати, що так на тому ж достроковому голосуванні могли підкинути бюлетені і ми не зможемо виявити помилку або фальсифікацію. Але мені відповіли: «Ми рахували весь час в процесі голосування». Поки я писав окрему думку [до протоколу про підсумки виборів], принесли урну і почали її відкривати. Я знову заявив про те, що не згоден з тим, що відбувається і ми як і раніше не знаємо кількість тих, хто прийшов на вибори. Всі інші - спостерігачі та члени комісії - мовчали. Вони боялися», - розповів Костянтин.

За його словами, тоді голова домоглася його виключення з комісії. Його особлива думка так і не було зареєстровано.

«Потім я говорив з тими, хто рахував голоси далі. Стопка за Тихановську була в п'ять разів більша, ніж за Лукашенка. При цьому з урни дострокового голосування переважна більшість було за Лукашенка. У протоколі написали, що за Лукашенко більше 500 людей, а за Тіхановском - більше 100. Ці цифри придумали з повітря. А потім всіх змусили підписати протокол», - уклав він.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Також з 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • Світлана Тихановська під тиском силовиків була змушена записати відео, де закликала громадян не виходити на протести. 11 серпня вона покинула Білорусь і знаходиться в Литві.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них при затриманні і в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі провели страйк.