Грасман розповів, якою залишає країну наступному уряду / фото kmu.gov.ua

Для вирішення поточних проблем економіка України має стабільно зростати на 5-7% щорічно. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, підбиваючи підсумки роботи свого уряду на останньому засіданні.

Читайте такожBloomberg: Економіка України на підйомі на тлі сповільнення зростання в Європі

Гройсман зазначив, що у другому кварталі економіка України продемонструвала максимальне за останнє десятиліття зростання на рівні 4,6%, але необхідно досягти стабільного зростання.

Відео дня

«Щоб ми вийшли з того стану проблем, які маємо, ми повинні зростати в 1,5-2 раза більше, ніж зростають сусідні країни. Це означає, що ми повинні зростати на 5-7%», - сказав голова уряду.

Гройсман сформулював свої 12 пріоритетів для країни. У цьому переліку подальше підняття України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, де наша країна займає 71 позицію, а також енергетична незалежність, модернізація транспортної інфраструктури, децентралізація, реформа системи державних послуг, підвищення доходів громадян, освіта, підтримка сімей з дітьми, охорона здоров'я, культура і національна пам'ять, оборона і безпека, політична й економічна інтеграція з Євросоюзом.

«Дуже важливо, щоб стратегія або мета успішної України була досягнута. В цьому питанні я як прем'єр-міністр України бажаю успіхів новому уряду, новому парламенту, новому президенту. Оскільки успіх України – це успіх українців», - підкреслив він.

Підбиваючи підсумки трирічної роботи уряду під своїм керівництвом, Гройсман відзначив поліпшення ключових економічних показників.

«Ми залишаємо країну наступному уряду з резервами майже 22 млрд дол. США. Тобто, ми створили такі умови, за яких Національний банк сформував майже вдвічі більше резервів», - сказав він.

Також Гройсман зазначив, що курс національної валюти залишається приблизно стабільним, а показник держборгу до ВВП вдалося знизити майже на 20%.

«Ще один показник – це інфляція. Якщо у 2014 році вона була майже 25%, то вже минулого року ми вийшли менш ніж 10% - 9,8%. Цього року – 9,1%. Я вважаю, ми маємо всі шанси отримати інфляцію за результатами 2019 року нижче ніж 8%», - заявив голова уряду.

Також він нагадав, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в 2014 році приймав казну із залишком на Єдиному казначейському рахунку в 108 тис. грн, після чого передав уряду Гройсмана із залишком в 90 млрд грн.

«Ми сьогодні передаємо казну із залишком приблизно 130 млрд грн, тобто, ми наростили майже 40 млрд коштів, які є сьогодні на рахунках державного казначейства», - наголосив Гройсман.

Ілюстрація REUTERS

Також Гройсман заявив, що за збереження курсу реформ середня заробітна плата наступного року може збільшитися до 540 дол., а в 2021 році - до 620 дол.

«Ми вважаємо, що наступного року за збереження цього курсу середня заробітна плата може становити близько 540 дол.», - сказав Гройсман, додавши, що в 2021 році середня зарплата може збільшитися до 620 дол., тоді як зараз вона становить 402 дол.

"Мета повинна бути, щоб середня заробітна плата в країні була наступного року не менше 540 дол., і я вважаю, що цього можливо досягти", - зазначив Гройсман.

Також він зазначив, що мінімальна зарплата наступного року може зрости до 5,5 тис. грн.

"Я вважаю, що мінімальна заробітна плата за рік повинна бути близько 5,5 тисяч гривень, розумію, що це дискусійне питання, але вважаю це реалістичним", - додав він.

Ілюстрація REUTERS

За словами прем'єр-міністра, ціна на газ для населення, встановлена в серпні, є прийнятною і не повинна підвищитися під час опалювального періоду 2019-2020 років.

«Нам вдалося змусити НАК «Нафтогаз України», починаючи з травня, знизити ціну на газ для населення на 25%. Сподіваюся, що наступний опалювальний сезон не буде пов'язаний з підвищенням цін для людей. Я вважаю, що зараз ціни на серпень є прийнятними і можуть бути використані в наступний опалювальний сезон», - сказав він.

За його словами, весь газ був закачаний за цінами, які зараз знаходяться на своєму мінімумі.

Довідка УНІАН. Відповідно до Конституції України, Кабінет міністрів складає свої повноваження перед новообраною Верховною Радою.

Перше засідання новообраного парламенту відбудеться наступного тижня, 29 серпня.