solydarnist.org

На початку місяця на підконтрольній бойовикам території Донбасу з'явилися російські системи радіоелектронної боротьби. Про це на своїй сторінці в Facebook пише народний депутат від БПП, голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Ірина Фриз.

Читайте такожБойовики "ДНР" завдали артилерійського удару по житловому сектору Авдіївки

Депутат зазначила, що на початку квітня на окупованій території з'явилися нові російські комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ), здатні пригнічувати придушення мобільного зв'язку, імітувати базову станцію стільникового зв'язку в діапазонах GSM900, GSM1800 і здійснювати відправку повідомлень з підстановкою адресата джерела відправлення, ведення розвідки, шляхом визначення точок випромінювання апаратів в мережі GSM.

Відео дня

Крім того, комплекси РЕБ можуть викривати локацію мобільних телефонів, планшетів та інших комплексів зв'язку, наносити місцезнаходження точок випромінювання на цифрову карту, і передавати дані артилерійським розрахунками для нанесення вогневого удару.

"Поява новітніх систем РЕБ противника в зоні АТО знову піднімає питання введення в дію нормативних актів МО, що регламентують порядок використання коштів персонального зв'язку. На жаль, минулогу року ініційовані мною зміни до законодавство з цього питання, були ухвалені лише частково через ситуацію з комплектацією підрозділів штатними захищеними системами зв'язку. В результаті всі рішення по використанню персональних засобів зв'язку сьогодні покладено на командирів частин, які діють на власний розсуд, не спираючись на статутні документи і директиви. Відповідно, переконана в необхідності прискорення процесу переходу на штатні засоби захищеного зв'язку та запровадження чітких правил з чіткою регламентацією використання персональних засобів зв'язку", — зазначила нардеп.

"На мій погляд, час відносного затишшя в зоні АТО повинен бути використаний для оперативного приведення систем зв'язку до стандартів НАТО та забезпечення безпеки військовослужбовців при використанні персональних систем мобільного зв'язку, в умовах активних поставок противником систем РЕБ в зону бойових дій. Для цього, разом з комплектацією ВСУ новими штатними системами захищеного зв'язку, необхідна регламентація використання особистих мобільних телефонів військовослужбовців інструкціями і наказами МО України ", — заявила нардеп.

Нагадаємо, що 4 квітня Міноборони Білорусі ввело заборону на використання смартфонів в армії.