Голландські учені виростили в лабораторії штучну м`язову тканину, взявши клітини-«прародичі» штучного м`яса від живої свині.
Фахівці виділили так звані міобласти - клітини, які під час ділення перетворюються на звичайні клітини м`язової тканини. Отриманий біоматеріал вчені культивували в спеціальному живильному середовищі. В результаті їм вдалося отримати пласти м`язової тканини.
Зараз фахівці працюють над технологією, яка дозволила б їм «натренувати» м`язи для поліпшення їхніх характеристик. Поки вирощена тканина нагадує зіпсоване м`ясо.
Лабораторні правила забороняють вченим їсти отримані ними продукти. Проте автори вважають, що за смаковими якостями штучне м`ясо не поступається справжньому.
Роботи зі створення м`язової тканини in vitro профінансував голландський уряд і схвалені компанії, які виготовляють сосиски та інші продукти з обробленого м`яса.
Вегетаріанці та екологи вже схвалили подібні дослідження.
За даними ООН, сільськогосподарські тварини «відповідальні» приблизно за 18% метану, що викидається в атмосферу. За здатністю підсилювати парниковий ефект цей газ набагато перевершує вуглекислий газ.
Незважаючи на очевидні позитивні ефекти від виробництва штучного м`яса, така практика може спричинити і негативні наслідки, але поки такі перспективи не вивчали.