Вчені вивчили культурні фактори, які вплинули на вибір людин "між собакою та котом" / колаж УНІАН, фото Christelle, Pixabay, фото ua.depositphotos.com

Одвічна битва між котами та собаками за увагу господаря та те, хто з них викликає більшу любов у людини, схоже, скінчилася.

Вчені з Копенгагенського університету дійшли висновку, що власники домашніх тварин більше люблять своїх собак, аніж котів. Саме на них вони готові виділяти більше особистого часу та грошей у порівнянні з "володарями ночі". Такі результати дослідження опубліковані в журналі Frontiers in Veterinary Science.

"Ми та інші дослідники виявили, що люди готові витрачати набагато менше на своїх кішок, ніж на своїх собак", - заявив куратор проекту професор Пітер Сандое.

Вчені провели відповідне опитування серед мешканців Данії, Австрії та Великої Британії: до вибірки взяли відповіді 844 власників собак, 872 власників кішок та 401 власника і кішки, і собаки.

Загалом учасники дослідження проявили більшу прихильність саме до собак, а не до кішок: їхнє життя та здоров'я частіше страхували, саме на них люди готові були витрачати більші кошти в разі потреби лікування, до варіантів медичної допомоги та операцій собаці люди були більш прискіпливими. 

Попри сумний "вердикт" для котів, вчені акцентують: все ж таки вподобання людей залежать від того, де саме вони живуть. 

Так, мешканці Великої Британії були більше "за" собак. Але їх виграш перед котами становив не значну різницю. Хоча респонденти з Данії та Австралії також віддали перевагу собакам, все ж таки різниця у вподобаннях між мешканцями різних країн була очевидною. 

Не можна казати, що більша любов людини до собаки - це універсальне явище. "Різниця, ймовірно, залежить від культурних факторів, зокрема від того, чи проводять тварини багато часу зі своїми власниками вдома", - заявив професор.

Він вважає, що на вибір людини: кіт чи собака - впливають культурні фактори - відмінності у ставленні до домашніх тварин, які склалися внаслідок історичних передумов. Протягом еволюції різні етноси формували по різному свої відносини з сільскими тваринами. Ці фактори могли вплинути на ставлення суспільства до домашніх тварин у наш час.

Більша емоційна прихильність до собак була найвищою в Данії. Данці також рідше купували страховий поліс для своїх котів, ніж для своїх собак. Але, якщо порівнювати любов до собак між Британією та Данією, можна сказати, що британців не дарма називають "любителями кішок".

"Британців часто зображують як націю любителів котів, що, безперечно, підтверджує наше дослідження. На данців у цьому питанні попереду ще чекає довгий шлях, але вони можуть зрештою досягти і цього", - вважає вчений.

Також він стверджує, що на вибір людини може вплинути різниця між емоційністю собак та котів: багатьом з нас потрібен друг, який буде відкрито демонструвати свою прив'язаність. Коти можуть здаватися більш незалежними, в цьому плані. Очевидно, це грає не на їхню користь. 

Водночас вчені кажуть, висновок, що людина більше любить собак, а не котів - попередній вердикт, який стосується лише трьох країн Європи. Це інтригує та ставить спільноту дослідників перед новим завданням: зробити відповідний аналіз в інших країнах та порівняти нові результати. 

"Можливо, є країни, де рівень турботи та прихильності до кішок і справді вищий, ніж до собак?", - кажуть вчені.

Знак "довіри" від кішки, який не завжди розуміють люди

До поведінки кішки, як і до будь-якого улюбленого домашнього друга, слід бути уважним. Вважається, що кішки не настільки прив'язані до людини: але це лише гіпотеза. Поведінка кішки не настільки очевидна, деякі знаки "довіри", які вона показує господарю, він може навіть не помічати.

Наприклад, часто пухнаті люблять підгортати під себе лапки: йдеться про позу кішки, коли вона починає за виглядом нагадувати маленький "буханець" хліба. В неї є декілька варіантів трактування: один з них каже, що таким чином кішка показує, що почувається з вами безпечно, любить вас. Дізнайтеся інші варіанти, чому кішка ховає лапи під себе.

Вас також можуть зацікавити новини: