Ніколи не кажіть цю фразу під час свят / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Тренери по фітнесу під час свят часто жартома використовують безтурботну фразу "давайте відпрацюємо...". На думку експертів, така позиція викликає серйозні проблеми, адже потрібно пересилити себе в їжі або заслужити будь-які ласощі.

Видання HuffPost зібрало думки експертів, чому з цим потрібно покінчити, щоб почувати себе добре.

По-перше, така фраза дискредитує більш важливі переваги фізичних вправ.

Відео дня

Еммі Кіф, дієтолог з Бостона, каже, що всякий раз, коли інструктори зосереджуються на такій "мотивації", заснованій на калоріях, це призводить до зворотного результату.

"Ми не повинні займатися спортом заради спалювання калорій. ... Ми повинні займатися спортом заради серцево-судинного здоров'я, заради психічного здоров'я, заради емоційного здоров'я. Це надає структуру дню. Завдяки спільним заняттям можна налагодити соціальні відносини", - пояснює вона. "Є так багато причин займатися спортом. Спалювання калорій не повинно бути одним з них".

Останні дослідження показують, що регулярні заняття спортом збільшують тривалість життя - навіть більше, ніж схуднення. Фізичні вправи також полегшують симптоми тривоги та депресії, підвищують креативність та допомагають краще спати. Тим часом, якщо дивитися на фізичні вправи як на покарання, а не як на корисне заняття, то ймовірність того, що ви будете дотримуватися здорового способу життя, знижується.

Кіф додав, що "розумова гімнастика", пов'язана з підрахунком калорій в їжі і фізичних вправах, не завжди реалістична і корисна. Навпаки, регулярні фізичні вправи допоможуть вам відчути себе більш мотивованими в інших сферах життя і відчути, що ви розпочали день продуктивно.

"Прогулянка та заняття спортом не допоможуть спалити те, що ви з'їли напередодні", - каже вона. "Такий спосіб мислення - велика біда".

По-друге, формується шкідливий образ думок про їжу.

За словами Аліси Ройс, власниці фітнес-центру Rocket Community Fitness у Сіетлі, мислення про те, що ви повинні заслужити їжу або виправити заподіяну шкоду, є "справді небезпечним".

"Це пов'язує нас з ідеєю, що ми повинні заслужити право їсти і заслужити право отримувати задоволення. Обидві ці речі є вродженими, якщо у вас просто є тіло... В силу того, що ви живі, вам дозволено і те, і інше", - сказала вона. "Коли ми моралізуємо їжу, ми викликаємо у людей всілякі небезпечні думки та моделі поведінки. У тому числі і розлади харчової поведінки, які можуть призвести до серйозних довгострокових ускладнень зі здоров'ям, таких як пошкодження серця, проблеми з ростом волосся, пошкодження мозку, млявість і багато іншого".

Ройс додала, що люди вже самі приходять до подібних згубних думок під час свят, що є результатом багаторічних токсичних повідомлень в ЗМІ, де людей підштовхують до того, щоб бути худими. Вона закликає своїх клієнтів відмовитися від цих зв'язків, які вони встановили самі та інші люди, і замість цього рухатися до нейтрального ставлення до тіла та їжі.

"Їжа не повинна мати емоційним чи моральним досвідом. Її можна просто їсти", - каже вона.

Кіф також зазначила, що соромити себе за те, що ви з'їли, може мати додаткові фізичні наслідки. В результаті викиду гормонів стресу при такому способі думок ви можете відчувати болі в шлунку і проблеми з травленням.

По-третє, прислухайтеся до свого тіла.

Обидва експерти вважають, що необхідно прислухатися до свого організму, а не дозволяти зовнішнім силам впливати на ваше самопочуття, особливо коли мова йде про свята. Цей процес, також відомий як уважне харчування, полягає в тому, що ви приділяєте пильну увагу своїй їжі - подумки відзначаєте її смак і те, наскільки приємно вам її їсти. При цьому ви також прислухаєтеся до своїх природних сигналів голоду і ситості. Їжа - це не те, що ви "заробили", і немає абсолютно ніяких очікувань, що ви повинні "відпрацювати" її.

Ройс каже, що навмисне намагається пити більше води і більше гуляти, але не як покарання, а як спосіб боротьби з фізичним дискомфортом, який вона може відчувати.

Кіф насолоджується будь-якими святковими стравами, але при цьому приділяє велику увагу харчуванню. Вона вибирає фрукти та овочі, коли це можливо, відзначаючи, що свята не обов'язково означають, що ви повинні їсти тільки жирну їжу або дотримуватися тільки вегетаріанського раціону.

Раніше УНІАН писав, що експерт назвав кращі ліниві способи схуднути за місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: