Авраменко пояснив, чи є в українській мові слово "проїздний" / колаж УНІАН, скріншот з відео

Відомий в Україні вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як правильно казати українською: "проїзний" чи "проїздний". 

"Наша мова милозвучна. Тому ніяких "проїзДних квитків", "усТних вправ" чи "обласТних конкурсів" у ній немає. Треба вимовляти і писати "проїзний", "обласний", "усний", – пояснив він в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як зазначив мовознавець, при збігові кількох приголосних незручний для вимови звук "викидаємо" – спрощуємо і вимову, і написання. Ця орфограма називається спрощенням в групах приголосних. Але є винятки.

Відео дня

"Запамʼятайте, у словах "кістлявий", "пестливий", "хвастливий", "шістнадцять", "запʼястний" і "хворостняк" усе ж таки букву "т" треба писати", – наголосив Авраменко.

Також на письмі ця буква зберігається в іншомовних словах. Наприклад: "контрастний", "баластний", "агентство" та інших. 

Інші поради Авраменка

Українська мова – дуже милозвучна та різноманітна. Проте щоб вживати українські слова правильно, іноді варто поцікавитися думкою мовознавців. Раніше ми писали, як правильно казати – "батьку" або "батькові". Олександр Авраменко пояснив, що це – граматичні синоніми.

Крім того, у сучасному світі важко уявити життя без соцмереж. Отже, саме час вивчити, як сказати "селфі" українською. Мовознавець розповів, що в українській мові є щонайменше три відповідники.

Вас також можуть зацікавити новини: