Сучасна наука не може дати відповіді на ці питання / фото ua.depositphotos.com

Від того, як виникло життя на Землі, до того, чому ми бачимо сни, - ці питання, на які немає відповідей, продовжують спантеличувати вчених.

Портал Big Think публікує свій список з десяти кращих. Деякі з цих питань вже давно не дають спокою людству, і, можливо, на них неможливо відповісти - принаймні, за допомогою звичайної наукової методології.

1. З чого складається Всесвіт?

Нам відомо лише 5% складу Всесвіту, які складаються зі звичних атомів періодичної таблиці, їх молекулярних агрегатів, або складових атомів: протонів, електронів і нейтронів. Загадкою залишаються інші 95%, що складаються з темної матерії (приблизно 27%) і темної енергії (приблизно 68%), про які ми практично нічого не знаємо.

Відео дня

2. Як виникло життя?

Життя з'явилося на Землі близько 3,5 мільярда років тому, а можливо, і раніше. Загадка полягає в тому, як скупчення неживих атомів зібралися в поступово ускладнюються молекули, які в підсумку перетворилися в першу живу істоту.

3. Ми самотні у Всесвіті?

Це питання насправді складається з двох питань, оскільки ми хочемо знати не лише про існування позаземного життя, а й про те, чи є воно розумним. Зрештою, ми хотіли б дізнатися, наскільки поширеним є життя. Нам також потрібно знати, чому, якщо розумне життя не так вже й рідкісне, ми досі не чули про "них"?

4. Що робить нас людьми?

У нас в три рази більше нейронів, ніж у горили, але наші ДНК практично ідентичні. Багато тварин володіють зародковою мовою, вміють користуватися інструментами і впізнають себе в дзеркалах. Так що ж відрізняє нас від них?

5. Що таке свідомість?

Яким чином мозок генерує унікальне "я"? Чи можна перебудувати мозок так, щоб його могли моделювати машини, або це програшний варіант? І чому взагалі існує свідомість? Яка її еволюційна мета, якщо така є?

6. Чому ми бачимо сни?

Хоча ми проводимо близько третини свого життя уві сні, ми все ще не знаємо, чому ми бачимо сни. Чи мають сновидіння якусь важливу функцію, фізіологічну та/або психологічну? Або це просто випадкові зображення мозку, що перебуває в стані часткового спокою? Чи правий був Фрейд у своїй теорії про те, що сни - це свого роду вираз пригнічених бажань? Або це все фікція?

7. Чому існує матерія?

Відповідно до законів фізики, матерія не повинна існувати сама по собі; у кожної частинки матерії - електрона, протона, нейтрона - повинен бути компаньйон з антиматерії, як у близнюків. Таким чином, позитрони, антипротони та антинейтрони повинні існувати в достатку. Але їх немає. Проблема полягає в тому, що коли матерія та антиматерія зустрічаються, вони розпадаються у високоенергетичному вибуху. Отже, загадка полягає в тому, що сталося з цією антиматерією. Невже Всесвіт "народився" таким, з величезною асиметрією між матерією і антиматерією? Можливо, якась Початкова асиметрія еволюціонувала, щоб виконувати цю роботу, відбираючи матерію? Якщо так, то коли вона виникла в космічній історії і що це за асиметрія? 

8. Чи існують інші всесвіти? Чи наш Всесвіт єдиний?

Сучасні теорії космології і фізики частинок пророкують існування інших всесвітів, потенційно відрізняються за своїми властивостями від нашої. Чи існують вони? Як би ми дізналися про це, якби могли? Якщо ми не можемо підтвердити цю гіпотезу, чи залишається вона частиною науки?

9. Куди ми подінемо весь вуглець?

З глобальним розвитком індустріалізації ми викидаємо все більше вуглецю (і метану) в атмосферу, прискорюючи глобальне потепління. Що можна зробити, щоб змінити наш вплив на навколишнє середовище? І що станеться, якщо ми цього не зробимо? Моделі глобального потепління дають найрізноманітніші прогнози-від дещо м'яких до жахливих.

10. Як ми можемо отримати більше енергії від сонця?

Чи зможемо ми відтворити сонячний двигун тут, на Землі, перетворюючи водень в гелій контрольованим і життєздатним способом, щоб вирішити енергетичну проблему в осяжному майбутньому? Прогрес йде, але повільніше, ніж нам хотілося б.

Раніше National Geographic назвав 11 найдивовижніших наукових відкриттів 2023 року.

Вас також можуть зацікавити новини: