Навіщо на панельних будинках плитка / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

Панельні будинки, побудовані за часів Радянського Союзу, досі стоять на вулицях більшості міст і країн, що входили до складу СРСР. Можна помітити, що на фасадах деяких із них є дрібна біла плитка, але не всі знають, чому архітектори вирішили її там розмістити.

Чому в СРСР клали дрібну плитку на будинок - практичний сенс

Така плитка для оздоблення будинку зовні, яку можна побачити і зараз, увійшла в моду 1971 року - саме тоді, як стверджують деякі історики, почали будувати панельні будинки, використовуючи оригінальне облицювання. Зроблено це було не лише заради візуального ефекту - така плитка зменшувала пористість бетонних плит, через що грибок і пліснява або не розповсюджувались узагалі, або розповсюджувались повільніше, аніж це відбувалось би без неї. Крім того, в літній період, коли бетонні будинки сильно нагріваються під впливом сонячних променів, плитка перешкоджала цьому, а отже всередині житлового простору було не так спекотно.

Відео дня

Практичне міркування також полягало і у відсутності необхідності постійно мити і фарбувати фасад - плитка на панельних будинках сама очищалася дощем, сама висихала на сонці. Тож такий архітектурний хід сильно зменшив трудовитрати людей. Важливими є й заходи безпеки, на які також зважали будівельники в СРСР - якщо раптом плитка повністю або її шматочок раптом відламуються і падають на землю, то жодної шкоди перехожим на наносять на відміну від великих масивних плит.

Вас також можуть зацікавити новини: