Відповідно до законопроекту, викиди контрольованих речовин у навколишнє природне середовище забороняються / Фото Світового банку

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні урядовий проект закону про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази (№ 9082).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 240 народних депутатів із 343, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожВчені наступного року хочуть провести експеримент з охолодження Землі

Відео дня

Законопроект регулює правовідносини щодо виробництва, імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку та поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами та товарами, що їх містять або можуть містити, використання яких впливає на озоновий шар та на рівень глобального потепління.

Встановлюється, що здійснювати діяльність з імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку та поводження з контрольованими речовинами (озоноруйнівні речовини та/або фторовані парникові гази) мають право лише фізичні особи-підприємці або юридичні особи, які набули статусу оператора контрольованих речовин шляхом внесення до Реєстру.

Реєстр - автоматизована система збирання, зберігання та обліку даних про операторів контрольованих речовин, осіб, які отримали кваліфікаційні документи (свідоцтва).

Оператори контрольованих речовин зобов’язані, зокрема, не допускати викидів контрольованих речовин в атмосферне повітря, забезпечувати своєчасне збирання та зберігання в герметичній тарі контрольованих речовин для їх рециклінгу або знешкодження.

Встановлюється, що виробництво контрольованих речовин в Україні заборонено. Імпорт/експорт контрольованих речовин та товарів, що їх містять, з або до держав, які не є сторонами Монреальського протоколу, забороняється.

Контрольовані речовини, які містяться у холодильному, кондиціонувальному та нагрівальному насосному обладнанні, обладнанні, що містить розчинники на основі контрольованих речовин, системах протипожежного захисту та вогнегасниках, високовольтних розподільних пристроях, підлягають рекуперації для забезпечення їх рециклінгу, регенерації або знешкодження.

Викиди контрольованих речовин у навколишнє природне середовище забороняються. У разі виявлення витоків контрольованих речовин оператори контрольованих речовин повинні вжити заходів для забезпечення негайного їх усунення, протягом строку, що не перевищує 14 днів.

Облік інформації про контрольовані речовини, обладнання та відходи, що містять контрольовані речовини, є обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з контрольованими речовинами або товарами, що їх містять.

Також законопроектом у Кодексі України про адміністративні правопорушення пропонується встановити, що порушення правил щодо недопущення та запобігання витокам та викидам озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.