Дональд Трамп / REUTERS

Президент Дональд Трамп підтвердив план виходу США з Паризької кліматичної угоди, менш ніж за два тижні до терміну, у який його адміністрація може почати формальний процес виходу з договору.

Про це президент США заявив, виступаючи з промовою на 9-й щорічній конференції учасників нафтогазовидобувної галузі Shale Insight в Піттсбурзі, пише Голос Америки.

Трамп закликав до збільшення видобутку природного газу і нафти в США, розповів про свої зусилля щодо зниження вимог до енергетичної галузі та про плани його адміністрації вивести США з міжнародної угоди по клімату, підписаної в 2015 році.

Відео дня

Читайте такожДля боротьби з кліматичною кризою доведеться змінити структуру економік – генсек ООН

"Паризька угода призвела б до закриття американських виробництв через надмірні нормативні обмеження, в які неможливо повірити, при цьому дозволяючи іноземним виробникам безкарно забруднювати навколишнє середовище", - сказав президент.

"Що ми не будемо робити - так це карати американський народ, збагачуючи зарубіжних забруднювачів повітря. З гордістю кажу: це називається "Америка перш за все", - заявив Трамп.

Противники виходу з угоди вважають, що цей крок завдасть шкоди глобальному лідерству США у переході до "чистої" економіки, у якій активно використовуються енергії вітру й сонця, сучасні акумулятори та енергозбереження.

"Замість того, щоб демонструвати силу, цей крок послаблює Америку на світовій сцені...; лідерство у питаннях кліматичних змін та інших проблем нашого часу переходить до таких країн, як Росія і Китай", - сказала в інтерв'ю Reuters президент ліберального аналітичного Центру американського прогресу Ніра Танден.

Дональд Трамп часто стверджує, що він уже вивів США з Паризької угоди. Однак перший день, коли він може формально розпочати процес виведення країни з договору, ще не настав. Згідно з умовами угоди, тільки 4 листопада Трамп зможе передати в ООН лист про початок виходу з Паризької угоди. Сам процес виходу триватиме рівно один рік, таким чином США формально вийдуть з договору наступного дня після 3 листопада 2020 року - дня, коли відбудуться наступні президентські вибори.

Читайте такожVice: Людська цивілізація може загинути до 2050 року

Хоча президент спочатку стверджував, що збирається переглянути умови угоди, зробивши його більш вигідним для США, відправка листа в ООН означає, що вихід стає неминучим. За словами Трампа, угода дорого обходиться економіці країни, яка є другим у світі джерелом викиду парникових газів після Китаю.

США підписали Паризьку угоду в 2015 році при колишньому президентові Бараку Обамі. Країна зобов'язалася скоротити викиди парникових газів до 2025 року на 28%, довівши його до рівня 2005 року.

Як повідомляв УНІАН, у серпні цього року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію". Він зазначив, що рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства. Гутерріш також додав, що сьогодні ситуація набагато гірша, ніж на момент прийняття Паризького угоди по клімату в 2015 році.