Горбатий кит / Ілюстрація REUTERS

Великі кити здатні зв'язувати величезну кількість вуглекислого газу, і відновлення їх популяції допоможе вивести зайві парникові гази з атмосфери.

Читайте такожУ Норвегії збудують музей для споглядань за китами (фото)

Як повідомляє Naked Science, про це йдеться в доповіді експертів Міжнародного валютного фонду. Еколог Ральф Чамі і його колеги закликають світову спільноту повернути чисельність глобальних популяцій китоподібних до рівня, на якому вона перебувала до епохи масового полювання на них. З нинішніх 1,3 мільйона особин до чотирьох-п'яти мільйонів.

Відео дня

Зазначається, що кожен великий кит (синій, сірий, гренландський, горбатий та інші) здатний зв'язати близько 30 тонн вуглекислого газу. А після смерті, осідаючи глибоко на океанське дно, вивести цю масу з «обороту» в атмосфері.

Для порівняння автори наводять подібні цифри для середнього дерева. За їх даними, в рік рослина фіксує близько 22 кілограмів вуглекислого газу — тобто всього 2,2 тонни за ціле століття.

Крім цього, кити стимулюють ріст фітопланктону, насичуючи воду відходами, які багаті азотом і залізом. Ці мікроскопічні, але незліченні істоти також досить ефективно зв'язують вуглекислий газ.

Розрахунки екологів свідчать, що збільшення біомаси фітопланктону всього на один відсоток дозволить зафіксувати додатково сотні мільйонів тонн, що еквівалентно посадці приблизно двох мільярдів дерев. Загальний економічний внесок кожного кита в глобальну економіку автори оцінюють більш ніж в два мільйони доларів.

Зазначається, що сучасні популяції китів далекі від «допромислового» рівня, і найбільші тварини постраждали особливо сильно. У ХХ столітті чисельність синіх китів скоротилася на 99 відсотків, і хоча в останні роки вони почали відновлюватися, їх кількість все ще становить кілька відсотків від минулої.

Раніше експерти ООН попереджали, що зростання чисельності населення Землі, неефективне використання природних ресурсів і кліматичні зміни можуть привести людство до масштабної продовольчої кризи.