Проведені дослідження показали, що ввезений пісок є небезпечним / фото Facebook Максим Нефьодов

Доставлений в Херсонський морський порт з Чорногорії вантаж піску вагою 3,5 тис. тонн, який ймовірно, містить шкідливі домішки, буде відправлений назад до цієї країни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це розповів журналістам в. о. начальника Чорноморської митниці Олександр Щуцький.

«Ця суміш має бути вивезена з території України», - підкреслив він.

Відео дня

За словами Щуцького, митники не мали права не допустити вивантаження піску, що є відходами піскоструминної обробки корпусів кораблів.

«Судно, що привезло пісок, було зафрахтоване тільки для доставлення цього вантажу в Херсонський морський торговельний порт. Тому законодавство не дозволяло нам перешкодити прийманню судна в порту і вивантаженню піску», - сказав Щуцький.

Він додав, що отримав від СБУ лист, в якому сказано, що київське підприємство «Арка», яке ввезло пісок в Україну, не має необхідного дозволу Міністерства енергетики та екології на доставку цього вантажу.

Щуцький уточнив, що згідно з уже проведеними дослідженнями, ввезений пісок є небезпечним.

«Він містить чотири забруднювачі: азбест, трибутиліл, важкі метали і залишки нафтопродуктів. Це класифікує його як небезпечний», - сказав він.

Крім того, відомо, що один з документів, за якими ввезено пісок (гарантійний лист, підписаний Херсонським міським головою Володимиром Миколаєнком), є підробкою.

Сам Миколаєнко заявив кореспонденту УНІАН, що лист – є фальшивкою.

«Бланк, на якому його написано, зовсім не такий, на якому готується вихідна документація від міського голови, печатка на документі не використовується в міськраді. Підпис схожий на мій, але я нічого подібного не підписував, оскільки гарантійний лист із зобов'язанням прийняти вантаж з Європи – явне перевищення моїх повноважень», - сказав Миколаєнко.

За словами начальника відділу комунікацій Головного управління Національної поліції України в Херсонській області Тетяни Пшонь, до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за ч. 4 ст.358 Кримінального кодексу України (використання сфальсифікованих документів).

Пісок відправлений на експертизу до лабораторій Херсона, Одеси і Києва, які повинні зробити остаточні висновки про ступінь його небезпеки.

Найближчим часом, як розповів директор департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА Юрій Попутько, 3,5 тис. тонн піску накриють, щоб уникнути попадання його в Дніпро.

«Зараз ми шукаємо можливість, як це зробити, щоб передусім не допустити розмивання піску в разі дощу або снігу. Думаю, це будуть якісь тенти», - сказав Попутько кореспонденту УНІАН.

Нагадаємо, 10 грудня до Херсонського морського торговельного порту прибуло судно FL LIDYA, яке доставило з чорногорського міста Бієло 3,5 тонни піску, що є відходами піскоструминної обробки корпусів кораблів. Пісок доставила київська фірма «Арка» для херсонської компанії «ТД «Ітака». Остання, яка обслуговує Херсонський полігон твердих побутових відходів (звалище), мала намір використовувати його як інертний матеріал для пересипання побутового сміття, щоб уникнути самозаймання. Першим про потенційну небезпеку піску заявив у соцмережах депутат Херсонської міськради Віталій Богданов, який, як він стверджує, дізнався про пісок «від патріотично налаштованих працівників порту».