Фото УНИАН

Верховна Рада ухвалила в першому читанні і в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» (№2010-д).

Як передає кореспондент УНІАН, за закон проголосували 273 із 321 народного депутата, зареєстрованого в сесійній залі.

Член фракції “Самопоміч” Лев Підлісецький заявив, що цей закон спрямований на “деклюєвізацію економіки”. За його словами, закон не дасть можливість заробляти “пану Клюєву через свої сонячні електростанції додатково 8 млн грн в день”.

Відео дня

Законом вносяться зміни до законів «Про альтернативні види палива», «Про електроенергетику» та «Про засади функціонування ринку електричної енергії України».

Читайте такожВиробник електромобілів Tesla створив сонячний акумулятор для дому (фото)

Закон передбачає, що «зелений» тариф встановлюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на електроенергію, вироблену на об'єктах електроенергетики, у тому числі на введених в експлуатацію чергах будівництва електростанцій (пускових комплексах) з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями).

Відповідно до закону, «зелений» тариф для суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з біомаси, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з біомаси.

За законом, біомасою є невикопна біологічно відновлювана речовина органічного походження, здатна до біологічного розкладу, у вигляді продуктів, відходів та залишків лісового і сільського господарства (рослинництва і тваринництва), рибного господарства і технологічно пов'язаних з ними галузей промисловості, а також складова промислових або побутових відходів, що здатна до біологічного розкладу.

Передбачено, що «зелений» тариф для приватних домогосподарств, які виробляють електроенергію з енергії вітру, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з енергії вітру для приватних домогосподарств.

Читайте такожУ Японії запустили найбільшу в світі плавучу сонячну електростанцію

«Зелений» тариф для об’єктів електроенергетики, введених в експлуатацію по 31 грудня 2024 року, і приватних домогосподарств, договір про купівлю-продаж електричної енергії яких укладено по 31 грудня 2024 року, не може бути менший за фіксований мінімальний розмір «зеленого» тарифу, який на дату останнього у кожному кварталі засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, перераховується в національну валюту за середнім офіційним валютним курсом Національного банку України за останні 30 календарних днів, що передують даті такого засідання.