Політики активізуються напередодні виборів / фото УНІАН

В Україні є перелік екологічних проблем, які можуть привести країну до катастрофи, проте еко-активісти не завжди на них реагують.

У регіонах, де є мафія, яка займається вирубкою лісів і видобутком бурштину, вони бояться протестувати, а ось у великих містах, де на протестах можна заробити симпатії електорату, активність куди вище.

Про це розповів політолог Олександр Палій, йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Відео дня

На його думку, так звані протести еко-активістів - не більше, ніж піар перед виборами.

"Там в регіонах, де мафія, їм звичайно протестувати не хочеться. Це все передвиборний піар, спроба зайняти нішу. Справжні екологічні організації працюють завжди, а не активізуються напередодні виборів", - пояснив Палій.

Відзначимо, що у звіті Всесвітнього фонду природи (WWF) "Жива планета" йдеться: п'ята частина всіх диких видів тварин і рослин на планеті може зникнути вже в цьому столітті. В Україні проблеми можуть виникнути куди раніше.

Фахівці українського представництва WWF заявляють, що в нашій країні відбувається неконтрольоване відстрілювання тварин браконьєрами (зокрема рисі, бурого ведмедя, лося).

Читайте такожВ Україні може настати екокатастрофа через видобуток бурштину: експерт вказав на ризики

Крім того:

  • до 2050 року кількість пластику в Чорному морі перевищить кількість риби. Про це повідомив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський;
  • поблизу угорського міста Вашарошнамень, розташованого неподалік від кордону з Україною, почали цілодобово виловлювати тисячі пластикових пляшок, які пливуть по річці Тиса із Закарпаття;
  • через величезну кількість автомобілів, які не відповідають екологічним стандартам, проблеми євроблях і перенасиченості Києва та інших великих міст автомобілями, повітря щодня забруднюється;
  • президент Угорщини Янош Адер закликав президента України Володимира Зеленського вирішити проблему забруднення річки Тиси;
  • на Закарпатті відбувається непідконтрольне й масове вирубування лісів під виглядом "санітарного";
  • незаконний видобуток бурштина знищує водойми.

Усе це лише невеликий перелік реальних проблем, які можуть привести Україну до екологічної катастрофи, і на яку екоактивісти звертають куди менше уваги, ніж на політичні розбірки з великим бізнесом.