Використані маски стають серйозною проблемою / фото УНІАН

Пандемія COVID посилила глобальну проблему пластикових відходів. У світі щодня використовується 7 мільярдів одноразових масок, які потрапляють в навколишнє середовище і шкодять природі.

Про це йдеться в статті італійського відділення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF). Зазначається, що тільки в ЄС щодня використовують близько 900 мільйонів масок. Оскільки вони зроблені з композитного пластику і потенційно заражені, їх неможливо відправити на звичайну переробку.

Неправильне поводження з цими відходами завдає страшної шкоди навколишньому середовищу. Маска з часом розпадається на мікроволокна, які можуть накопичувати і виділяти токсичні хімічні речовини.

Відео дня

Крім того, від масок страждають тварини. Екологи не раз помічали риб, земноводних, морських ссавців і птахів, які проковтнули у воді маски або заплуталися в їх гумках.

У 2019 році в світі було вироблено 368 мільйонів тонн пластику, а після початку пандемії ситуація лише погіршилася. Як зазначають екоактивісти, проблема полягає не лише в масках, але і в зміні звичок людей.

Читайте такожУ Бразилії та США планують скасувати носіння масок: кому і де можна зняти засіб захисту

Так, якщо до пандемії споживання фасованих продуктів оцінювалося в 40-45% в порівнянні з оптовими, то під час пандемії воно досягло 60%. Локдауни також стимулювали онлайн-продажі і викликали сплеск популярності сервісів з доставки їжі. Все це вимагає одноразових упаковок. Навіть в кафе і ресторанах нормою став одноразовий посуд.

Вас також можуть зацікавити новини