kmu.gov.ua, mvs.gov.ua

Про це на прес-конференції сказав завідувач відділу радіаційної й загальної безпеки Інституту ядерних досліджень НАНУ Сергій Азаров.

«Протягом 30 років ліси в зоні горять регулярно, просто не в такому масштабі. В принципі, пожежам треба запобігати, а не ліквідовувати їх або локалізовувати. Помилка (керівництва зони відчуження і Державної служби з надзвичайних ситуацій – УНІАН) була в тому, що не була проведена профілактика лісових пожеж, не були організовані заходи запобігання пожежам», - сказав Азаров.

Читайте такожВідкритих осередків пожежі в Чорнобильській зоні не виявлено, поширення вогню немає - ДСНС

Відео дня

На його думку, одним із чинників виникнення пожежі в Чорнобильській зоні стала слабка узгодженість дій новопризначеного керівництва зони відчуження і ДСНС.

При цьому голова комісії з питань ядерної безпеки української екологічної асоціації «Зелений світ» Володимир Усатенко повідомив, що раніше в зоні відчуження були сформовані великі пожежні бригади, які займалися виключно гасінням лісових пожеж, але зараз такі завдання виконуються на недостатньому рівні.

«Свого часу там будувалися пожежні водойми, майданчики розвороту біля водойм, де пожежні машини могли набрати води, а в лісових масивах робилися спеціальні просіки, щоб можна було під'їхати і за певний час ліквідувати загоряння... Крім того, вертольоти завжди патрулювали зону відчуження», - розповів Усатенко.

Водночас Азаров повідомив, що в Чорнобильській зоні щороку в середньому буває від 8 до 10 лісових пожеж. При цьому він підкреслив, що період напіврозпаду цезію і стронцію – найбільш дозоутворювальних радіонуклідів становить 30 років, що свідчить про відсутність високої загрози для населення, яка була найбільшою в 1986 році.

«Для Києва ми щодня міряємо фони і зараз він у межах норми», - зазначив експерт.

Разом з тим він висловив думку, що ліквідаторів пожежі в зоні відчуження необхідно забезпечити хоча б мінімальними засобами захисту і провести для них спеціальні інструктажі, оскільки небезпечні радіонукліди великою мірою звільняються і піднімаються в повітря безпосередньо під час горіння лісів.

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» в Зоні відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення в районі сіл Буряківка, Рудня-Іллінецька, Глинка, Луб'янка Іванківського району на площі близько 320 га виникла пожежа. 29 квітня о 10.30 пожежу було локалізовано.

30 квітня Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомила, що підвищення радіаційного фону через пожежі в Чорнобильській зоні відчуження і Київській області не зафіксовано.

Також у ДСНС повідомили, що на даний час за результатами повітряної розвідки відкритих вогнищ загорянь не виявлено, поширення вогню немає.