Київ 22 червня накрила пилова буря / Facebook / Олександр Зінченко

Причиною масштабної пилової бурі, яку сьогодні спостерігали жителі та гості Києва, є не спекотна погода.

Про це сайту "Страна" заявив еколог Володимир Борейко.

За його словами, смог в столиці як правило спостерігається за відсутності вітру, дощу або снігу.

Відео дня

"Спека ні при чому, смог буває і восени. Ключовий фактор - коли немає вітру. Вітер розганяє шкідливі викиди, а опади очищають повітря. Коли немає ні вітру, ні опадів, смог накопичується", - пояснює еколог.

Першопричиною експерт вважає не погоду, а рівень забрудненості київського повітря. Не секрет, що столиця України входить до числа найбільш забруднених міст світу

"Смог - це похідна викидів шкідливих речовин (вихлопних газів, викидів із заводів і ТЕЦ), а також туману. Поки будуть знищуватися зелені зони під забудову, поки в Києві не буде розвиватися електротранспорт, трамваї, метро, а будуть тільки автомобілі - смог накопичуватиметься", - вважає Борейко.

Читайте такожЗеленський планує за найближчі три роки посадити в Україні 1 мільярд дерев

Для мінімізації ризиків для здоров'я киян від смогу еколог пропонує владі вести системну природоохоронну діяльність. 

Ще один еколог - Олег Листопад - причинами пилової бурі називає вирубку лісів, меліорацію боліт і зміну клімату. Про це він повідомив у коментарі ТСН.

"Це ми бачимо ті зміни клімату, про які читаємо і слухаємо. Ось тепер ми це спостерігаємо. Це сталося після масштабної меліорації на Поліссі, зокрема висихають торфовища та ґрунт, тим більше спека. Плюс ще вітер. Це все підіймається в повітря і його так багато, що ми вже почали це бачити і на жаль, вдихаємо", - пояснив експерт.

Раніше синоптик Наталка Діденко розповіла, що в Україні в умовах спекотної погоди можливі пилові бурі. За її даними, раніше пилові бурі мали найбільше шансів на півдні та сході України. "Однак пилові бурі підбираються вже і північніше. Наприклад, 16 квітня 2020 року пилова буря спостерігалася навіть у Києві", - розповіла вона.