До вересня очікується падіння цін на свинину / Ілюстрація REUTERS

Середина серпня характеризується відносною сталістю на ринку свинини у живій вазі: внутрішні котирування залишилися в межах діапазону минулого тижня, а середня ціна практично не змінилася.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації свинарів України (АСУ).

Читайте такожЕксперт розповів, як свінарі могут знизиити вартість виробництва м'яса

Відео дня

«На цьому тижні більшість товарних партій реалізували по 47-48,5 грн/кг, що відповідає ціновим коридорам попереднього тижня. Внаслідок цього середня ціна залишилася на рівні 47,8 грн/кг. Високий рівень цін на свинину живою вагою сформувався на півдні країни: внаслідок меншої концентрації виробників свинини в регіоні та обмеження пропозиції товарного поголів'я через спекотну погоду ціни досягали 49-50 грн/кг», - розповіла керівник аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська.

Прогноз від експертів

В ході моніторингу цінових очікувань серед представників м'ясопереробної галузі, більшість опитаних прогнозували незмінність цін закупівлі наступного тижня.

«У більшості регіонів пропозиція свиней забійних кондицій залишається сезонно ослабленою, переробники відзначають низьку забійну вагу тварин. Водночас, реалізація свинини залишається відносно стабільною, а виробники охолодженої свинини очікують певного пожвавлення споживчої активності напередодні останніх тривалих вихідних літа», - пояснює експерт.

Прогнози щодо поступового ослаблення цін, за її словами, переважно звучать від представників західних областей, які відзначили активну пропозицію свинини в регіоні. Що стосується інших представників м'ясопереробки, то вони очікують поступове ослаблення цін ближче до вересня.

Прогноз ООН

Згідно з прогнозом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Україна в найближчі 10 років збільшить виробництво курятини на 20% - до 1,5 млн тонн, на тлі зростання виробництва м'яса у світі. Експорт курятини з України за 10 років може вирости до 1 млрд дол. на рік в грошовому вираженні.

Хронологія подій

  • За даними Державної служби статистики, виробництво м'яса в Україні в січні-квітні 2020 року зросло на 1,7%, яєць - скоротилося на 0,6%.
  • Україна за чотири місяці 2020 року збільшила імпорт курятини до 16,1 мільйона доларів, що на 46,7% більше, ніж в січні-квітні минулого року (10,9 мільйона доларів).
  • Україна за п'ять місяців 2020 року скоротила експорт курятини до 223,5 мільйона доларів, що на 27% менше, ніж в січні-травні минулого року.
  • У червні 2020 року Україна скоротила експорт курятини на чверть, а в рейтинг експортерів увійшла Великобританія, яка покинула ЄС.