Українські фермери зможуть придбати ділянку в розстрочку до 10 років / Ілюстрація REUTERS

У разі невідповідності вимогам покупця і порушення правильності подачі документів нотаріус буде зобов'язаний відмовити в оформленні договору купівлі-продажу сільськогосподарської землі.

Про це повідомили в Офісі президента.

Читайте такожВ Україні сьогодні стартував ринок землі

Відео дня

"Відтепер купувати землю мають право всі громадяни України, територіальні громади та держава. Нотаріус перевірятиме покупця і правильність поданих документів. У разі невідповідності вимогам нотаріус зобов'язаний відмовити в державній реєстрації договору купівлі-продажу", - йдеться в повідомленні.

Як пояснили в ОП, для продажу земельного паю землевласник має здійснити кілька кроків.

По-перше, перевірити кадастровий номер на публічної кадастровій карті.

По-друге - визначити, чи є особи з переважним правом покупки. "Згідно із законом - це орендар вашої земельної ділянки. Власник землі має насамперед запропонувати придбати ділянку саме орендарю або особі, якій орендар передав своє переважне право на викуп", - йдеться в повідомленні.

Далі треба зібрати необхідні документи.

За даними ОП, викупна ціна буде дорівнювати нормативній грошовій оцінці ділянки. Право власності можна оформляти вже після першого платежу.

Відзначається, що фермери або їх спадкоємці зможуть викуповувати без аукціону земельні ділянки, які вони придбали на праві постійного користування, довічного успадкованого володіння або оренди шляхом переоформлення права постійного користування до 2010 року.

Українські фермери зможуть придбати ділянку в розстрочку до 10 років.

В ОП відзначили, що експерти не радять поспішати з продажем паю відразу після відкриття ринку, адже з часом ринкові ціни виростуть, відповідно, зросте і середня орендна плата, тому здавати в оренду ділянки буде вигідніше. "Крім продажу, земельну ділянку можна здавати в оренду та отримувати постійний дохід; заснувати на цій землі фермерське господарство і розвивати власну справу; використовувати ділянку як заставу по кредиту та отримати кошти на розвиток свого господарства або на особисті цілі подібне", - наголошується в повідомленні.

Також землю можна подарувати або передати в спадщину, і вже новий власник матиме на неї повні права господаря.

Запуск ринку землі в Україні

1 липня 2021 року в Україні офіційно стартував ринок сільськогосподарських земель.

Купувати сільськогосподарську землю зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.

Закон про ринок землі забороняє покупку землі іноземцями, в тому числі - громадянами країни-агресора. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям може вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі.

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що купувати та продавати сільськогосподарську землю буде складно через серйозні нотаріальні перевірки.