Ілюстрація REUTERS

Російська сторона робить усе можливе для просування будівництва обхідних газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік" з метою припинити транспортування газу через територію України, оскільки це відкриє шлях для повноцінної російської агресії.

Читайте такожВирішальний голос: Франція вирішила виступити проти "Північного потоку-2"

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив глава Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Відео дня

"Прибираючи транзит газу через територію України, говорячи про питання безпеки, яке всіх цікавить – це відкриває шлях для повноцінної російської агресії, це той аргумент, який українські дипломати, політики та "Нафтогаз" використовують у міжнародних переговорах", - заявив він.

За його словами, росіяни роблять усе, щоб не транспортувати газ по території України, і це не має нічого спільного з газовим бізнесом, адже це стратегічна мета, над якою системно працюють з 2005 року.

"Українська сторона весь час намагається пояснити європейській спільноті, що згода на "комерційний проект" (будівництво обхідних газопроводів – УНІАН) фактично відкриває дорогу для російських танків на територію нашої країни", - підкреслив він.

Коболєв зазначив, що якщо буде завершений "Північний потік-2" і якщо росіяни, з великою ймовірністю, запустять "Турецький потік", то обсяг транзиту по українській системі скоротиться до нуля.

На думку голови "Нафтогазу", російська сторона до кінця року, коли настануть холоди, сподівається повторити той же трюк, який був у 2009 році, коли було відключення постачання газу з українського коридору для європейського споживача, що спричинило кризу.

"Таку криза безпосередньо можна буде використовувати, наприклад, щоб просунути ідею "Північного потоку-2", яка зараз сильно пробуксовує, і просування цієї ідеї є однією зі стратегічних цілей наших опонентів", - уточнив він.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року. За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна за підсумком тристоронніх переговорів Україна-ЄС-РФ, російський газовий монополіст компанія "Газпром" пропонує продовжити чинні контракти з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" навіть без експертних консультацій.

За словами виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, поточний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" не відповідає вимогам українського та європейського законодавства, а тому не може бути продовжений. Крім того, російська сторона заявила, що продовження транзитного контракту можливе в разі, якщо НАК добровільно відмовиться від вимог до "Газпрому" виконати рішення арбітражу, а також звільнить РФ від зобов'язань щодо обсягів транзиту в новій угоді.

Влітку 2018 року "Нафтогаз" подав у Стокгольмський арбітраж новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з "Газпромом".

"Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги близько 12 мільярдів доларів.