Опалювальний сезон у Кривому Розі на межі зриву через мільярдних боргів / фото УНІАН

Криворізька теплоцентраль, яка забезпечує теплом частина жителів Кривого Рогу, має найнижчий рівень розрахунків за спожитий газ і вже заборгувала НАК "Нафтогаз України" 1,7 мільярда гривень, що значною мірою ускладнить своєчасний початок опалювального сезону в місті.

Читайте такожУ Мінрегіоні відзвітували про підготовку до холодів

Про це на своїй сторінці в Facebook написав виконуючий обов'язки голови Фонду державного майна України Віталій Трубаров.

Відео дня

"Розпочати опалювальний сезон у Кривому Розі буде складно. Занадто великий борг населення і комунальних підприємств за спожите тепло перед Криворізькою теплоцентраллю. Це не дозволяє отримати номінацію на газ в НАК "Нафтогаз України" на новий опалювальний сезон", - написав він.

При цьому глава фонду додав, що Криворізький теплопостачальник має найнижчий рівень розрахунку за спожитий газ, лише 56%, а борг перед "Нафтогазом" становить 1,7 мільярда гривень, які сформувалися від боргів населення та комунальних підприємств за спожите тепло.

"У понеділок проводимо зустріч з керівництвом НАК "Нафтогаз України", на якій повинні знайти вихід з Криворізьку ТЕЦ і забезпечити місто теплом", - зазначив Трубаров.

За інформацією голови фонду, Сєвєродонецька ТЕЦ, Херсонська ТЕЦ, Одеська ТЕЦ вчасно розпочнуть опалювальний сезон за умови, що Кабінет міністрів своєю постановою дозволить державним ТЕЦ отримати номінацію на газ з рівнем розрахунку не нижче 78%, і такий проект постанови вже візується в міністерствах.

"У минулому році постанова Кабміну передбачала рівень розрахунку не нижче 60 відсотків. Цього року Фонд пропонує підвищити до 78 відсотків", - написав він, зазначивши, що на сьогодні Миколаївська ТЕЦ - єдина з рівнем розрахунків 93%, що дозволяє безпроблемно отримати номінацію і закупити газ.

Трубаров зазначив, що Дніпровська ТЕЦ, яка має рівень розрахунків за спожитий газ на рівні 63% і борг перед "Нафтогазом" на 1,5 мільярда гривень, може отримати номінацію, якщо разом з місцевою владою вчасно підготує та підпише договір реструктуризації заборгованості з "Нафтогазом".

Як повідомляв УНІАН, віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявляв, що передача державних теплогенеруючих підприємств на баланс органів місцевого самоврядування розпочнеться після того, як новий склад парламенту ухвалить зміни до закону про виконавче провадження, про приватизацію і вирішиться питання з накопиченими боргами підприємств.

У листопаді минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що готовий подарувати теплоелектроцентралі (ТЕЦ), що належать Фонду державного майна, громадам міст, на території яких вони знаходяться. Він запропонував два варіанти: продати об'єкти міським громадам або подарувати, щоб громади управляли цими комплексами.