Михайло Волинець / УНІАН

Підвищення ренти на видобуток залізної руди призведе до зростання соціальної напруженості на підприємствах галузі.

Про це заявив сьогодні голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, виступаючи на засіданні робочої групи комітету Верховної Ради з податкової та митної політики, передає кореспондент Минпром.

Він зазначив, що різке підвищення рентних платежів погіршить фінансові показники гірничо-збагачувальних комбінатів і шахт.

Відео дня

"У такому випадків буде низька зарплата працівникам, погіршиться можливість виконання соціальних зобов'язань адміністрацією і це призведе до зростання соціальної напруженості в трудових колективах", - сказав голова профспілки.

М. Волинець зазначив, що це, у свою чергу, сприятиме подальшому збільшенню трудової міграції з України. "Буде низька зарплата на комбінатах - працівники поїдуть в Польщу. Вони будуть працювати в Польщі, а не у нас", - підкреслив він.

На думку М. Волинця у разі підвищення ренти на видобуток залізної руди така ж ситуація буде на інших підприємствах галузі.

Як відомо, законопроектом №1210, пропонується не тільки підвищити рентну плату за видобуток залізної руди з 8% до 10%, але і збільшити нижній поріг рентабельності залізорудної сировини з 14-25% до подвійної облікової ставки НБУ – сьогодні це 33%. Також пропонується як базу для оподаткування брати вартість товарної продукції (в т. ч. концентрату, агломерату, окатишів із вмістом Fe62-67% замість вартості видобутої руди з вмістом Fe16-30%.

За оцінками консалтингового агентства PricewaterhouseCoopers, у разі прийняття змін в Податковий кодекс України, передбачених законопроектом №1210, частка рентних платежів щодо комерційного прибутку металургійних підприємств України істотно перевищить аналогічний показник в інших країнах.

Так, частка ренти стосовно прибутку в Австралії, Бразилії, Канаді, Казахстані, Індії, Китаї, становить 10,3%. А в Росії – всього 2,5%. В Україні в разі впровадження пропонованих змін у Податковий кодекс вона досягне 22%.