Ілюстрація REUTERS

Відстрочка Данії у видачі дозволу на будівництво газопроводу "Північний потік-2" через свої води означає, що з 1 січня 2020 року Росії буде необхідний транзит газу через Україну.

Читайте такожМосква може використати "Північний потік-2" як "молот" для удару по українцях - Держдеп (відео)

Про це у Facebook написав спеціаліст інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса, коментуючи новину, що Данське енергетичне агентство надало компанії Nord Stream 2 дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік-2".

Відео дня

"Ключове, що сталося, – в результаті затримки, росіяни не встигнуть побудувати "Північний потік-2" до кінця року. А отже, 1 січня 2020 року їм буде потрібна українська труба. А значить, їм необхідно легалізувати транзит через територію України. Для виконання своїх зобов'язань перед європейськими споживачами", - написав він.

За словами Фурси, завдяки зусиллям такої невеликої, але принципової країни, як Данія, Україна має перевагу на переговорах з "Газпромом", які той активно саботує.

"Неприємно. Але не смертельно. Насправді Данія виконала свою роль. Як і 300 спартанців у Фермопілах, данці не мали перемогти ворога, а затримували його. Вони його і затримали. Дали Україні час. Росіяни у той чи інший спосіб добудували б свій "Північний потік - 2". Просто без дозволу Данії вони будували його в обхід неї", - зазначив він.

За словами експерта, "Газпром" наполягатиме на короткостроковому транзитному контракті – на рік, щоб встигнути добудувати обхідний газопровід, тоді як українська сторона націлена на контракт терміном на 10 років.

"Що буде далі? Швидше за все, буде газова війна. Це факт. І навіть під загрозою газової війни ключове зараз – утримувати позицію. І пам'ятати, що саме Україна сильна позиція. Це "Газпрому" насамперед потрібно виконувати свої зобов'язання. І навіть якщо Росія прикрутить газ 1 січня, це теж буде за планом", - написав Фурса.

"Тому що з Росією по-іншому не можна. І 2 січня можна буде кричати про "зраді", і про те, що ми замерзнемо. Це буде тільки на користь "Газпрому". Поки у нас сильна позиція, поки ми можемо це використовувати в переговорах, Україні треба дотиснути "Газпром", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 30 жовтня, Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів в Данії - УНІАН) довжиною 147 кілометрів.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначив, що таке рішення є очікуваним і підкреслив, що найбільш ефективним способом протидії агресії Росії на сьогодні є санкції великих західних держав.