Ілюстрація REUTERS

Ціни на нафту зростають у четвер, оскільки несподіване скорочення запасів у США минулого тижня і зниження виробництва найбільшими видобувними країнами послабили побоювання щодо надлишку пропозиції.

Читайте такожНайгірше на нафтовому ринку вже позаду – голова ОПЕК

Водночас побоювання про глобальну рецесію, викликаної епідемією коронавірусу, обмежують зростання нафтових котирувань.

Відео дня

Липневі ф'ючерси на нафту марки Brent вранці зросли на 2,15% до $36,52 за барель. Ф'ючерси на американську легку нафту WTI додали 2,21% до $34,23 за барель, пише Рейтер.

Brent зростає другу сесію поспіль, а підйом котирувань WTI триває вже шостий день торгів поспіль.

Запаси нафти в США знизилися на 5 мільйонів барелів за тиждень, що завершився 15 травня, хоча опитані Reuters аналітики очікували зростання на 1,2 мільйона барелів. Тим часом запаси на терміналі в Кушинзі впали на 5,6 мільйона барелів, повідомило напередодні Управління енергетичної інформації.

"У той час як ознаки зниження тиску на сховища WTI позитивні для цін, останній звіт показує, що падіння запасів більшою мірою зумовлено факторами пропозиції, ніж зростаючим попитом на продукцію", - йдеться в записці Capital Economics в середу.

Підтримку цінам також надають дані про відвантаження нафти, що вказують на те, що країни ОПЕК+ дотримуються домовленості про зниження видобутку на 9,7 мільйона барелів на добу.

"З урахуванням того, що управління пропозицією здійснюється за рахунок дотримання угод ОПЕК+, а попит в Північній Азії відновлюється, особливо в Китаї, справи йдуть у правильному напрямку з точки зору підтримки цін на нафту", - сказав Віктор Шам з IHS Markit.

"Якщо не буде сюрпризів у плані другої або третьої хвилі вірусної атаки, а ключові члени ОПЕК+, зокрема Саудівська Аравія, поглиблять скорочення, ми очікуємо, що поступове відновлення продовжиться в другому півріччі", - сказав він.

Довідка УНІАН. З початку березня вартість нафти марки Brent знизилася більш ніж на 50%. Попит на нафту знижується з початку року через поширення коронавірусу та карантинні заходи у всьому світі.