Ілюстрація REUTERS

Тимчасовий міністр енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславець, відома своїм скандальним рішенням зупинити енергоблоки АЕС, щоб змусити Україну купувати дорожчу електроенергію теплової та сонячної генерації, розповіла про "одну з найбільших криз енергетики за всю історію".

Читайте такожЕксперт назвав "розводом лохів" реформу ринку енергетики в Україні

Про це повідомляє Еspreso.tv.

Відео дня

"У нас на сьогодні енергетична галузь фінансово, паливно і економічно повністю розбалансована. Термінове вирішення системних проблем є питанням національної безпеки. Можу сказати, що простих рішень не буде, на жаль", - заявили Буславець.

Як повідомляв УНІАН, раніше тимчасовий міністр скандальним чином вирішила відключити три атомних енергоблоки й знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", яке виробляють найдешевшу електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільній та сонячній, зберегти свої доходи.

Найцікавіше, що інші виробники – це вугільні теплоелектростанції, дві третини яких входять до приватного енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. А також відновлювана енергетика, де найбільша частка ринку - понад 20 відсотків - належить тому самому холдингу ДТЕК.

Збігів і випадковостей тут бути не може. Буславець було призначено на посаду заступника міністра Мінекоенерго з покладанням обов'язків голови відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго".

Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу була прийнята відома формула "Роттердам+". Як відомо, прибутки від цієї скандальної формули теж отримав ДТЕК.