Ілюстрація REUTERS

Україна може скористатися ситуацією на світовому ринку нафти і заробляти на зберіганні палива від 1 до 3 млн дол. на місяць, надаючи свою нафтотранспортну систему.

Читайте також«Нафтогаз» тимчасово припинив імпорт газу і очікує зниження цін

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАК «Нафтогаз України», з посиланням на голову правління компанії Андрія Коболєва.

Відео дня

«Ми деякий час працюємо, щоб збільшити наші можливості зі зберігання нафти в українській системі. По-перше, основними можливостями зі зберігання є можливості на нафтопереробних заводах і в терміналах. Наприклад, в терміналі приймання нафти «Південний», - цитує прес-служба Коболєва.

За його словами, через кризу через пандемію коронавірусу в світі відбувається серйозне падіння споживання і надлишок нафти потрібно кудись дівати.

Коболєв також вважає, що нафтотранспортну систему можна використовувати для зберігання частково. Однак зараз це не врегульовано законодавством. Постачальники російської нафти Urals мають бути зацікавлені в послузі зберігання, і для цього їм необхідно дати можливість не платити ПДВ, а розраховуватися виключно за зберігання.

"Для того щоб надавати послуги зберігання, нам потрібно отримати дозвіл митного ліцензійного складу. Тому що більшість цієї нафти в майбутньому не буде зберігатися в Україні", - цитує прес-служба Коболєва.

Коболєв вважає, що якщо такий режим дозволять, то «Нафтогаз» зможе залучити додаткових клієнтів, і, за попередніми підрахунками, доходи можуть становити від 1 до 3 млн дол. на місяць.

"Я думаю, за це варто поборотися. І ми сподіваємося на розуміння, як міністра, так і уряду", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, з початку березня вартість нафти марки Brent скоротилася більш ніж на 50%. Попит на нафту знижується з початку року через поширення коронавірусу і карантинні заходи в усьому світі. Додатковий негативний вплив на ціни на початку березня зробила новина про те, що учасники угоди щодо обмеження видобутку ОПЕК+ не змогли дійти єдиного рішення щодо подальшого регулювання виробництва сировини.

Ціна американської марки нафти West Texas Intermediate (WTI) в понеділок, 20 квітня, вперше з 1999 року опустилася нижче 15 доларів за барель.

У деякі дні ціна на нафту сягала від’ємних значень.