Ілюстрація REUTERS

Росія, здійснюючи імпорт субсидованого дизельного палива і скрапленого газу в Україну, має від цього фінансову вигоду і джерело впливу.

Про це ТСН розповіли українські експерти.

"Українці, купуючи російське паливо, направляють гроші в російський бюджет, або бюджет більшості державних і приватних компаній", - пояснює директор з комерційних питань АТ "Укргазвидобування" Сергій Федоренко.

Відео дня

Читайте такожЕксперти висунули аргументи за введення мит на дизпаливо і зріджений газ з РФ

Друга вигода – це джерело впливу. Якщо Росія захоче, то може штучно створити дефіцит. Тому ще в грудні 2019 року ситуацію обговорювали на РНБО, де прийняли рішення до 1 липня розробити план дій щодо диверсифікації поставок. Щоб з одного джерела не надходило понад 30% палива, яке споживають в Україні.

Українські видобувачі і переробники нафти поскаржилися на дії Росії в Антимонопольний комітет, адже вони не можуть чесно конкурувати з нею. Для розв'язання питання вони запропонували Антимонопольному комітету ввести мито в 8,46% на дизельне пальне з РФ. А до 2024 року збільшити його до понад 25%.

Як повідомляв УНІАН, Україна продовжує наповнювати бюджет Росії, яка окупувала Крим і деякі райони Луганської і Донецької області, через імпорт великих обсягів нафтопродуктів. Разом з цим українські нафтопереробні підприємства недовантажені, що відбивається на кінцевій вартості палива для споживача.