Ілюстрація REUTERS

Найбільші нафтогазові компанії світу фіксують збитки на тлі обвалу ціни на нафту у березні-квітні та пандемії коронавірусу.

Про це йдеться у звіті компанії Royal Dutch Shell.

Читайте такожВ Україні дешевшають бензин та дизпальне на тлі падіння світових цін на нафту

Відео дня

Royal Dutch Shell

Чистий збиток британсько-нідерландської нафтогазової компанії Royal Dutch Shell в першому півріччі 2020 року склав $18,15 млрд проти прибутку в $8,9 млрд за перше півріччя 2019 року.

Збиток на акцію склав $2,33 проти прибутку в $0,37 в аналогічному періоді 2019 року. Виторг, включаючи доходи від спільних підприємств, зменшився у 2,8 раза — до $32,491 млрд.

Видобуток Royal Dutch Shell знизився на 5,6%, до 3,38 млн барелів нафтового еквівалента на добу.

Total

Водночас французька нафтогазова компанія Total у першому півріччі 2020 року отримала $8,33 млрд чистого збитку проти прибутку в $5,87 млрд у 2019 році, йдеться у звіті.

Виторг Total впав на 32% і склав $69,6 млрд, збиток на акцію склав $3,29 проти прибутку у $2,16 минулого року.

Сукупний обсяг видобутку вуглеводнів збільшився на 0,5%, до 2,96 млн барелів нафтового еквівалента на добу.

Місце в рейтингу до карантину

Total — другий за величиною гравець на глобальному ринку СПГ серед приватних компаній, веде бізнес у понад 130 країнах світу, посідає 29 місце у Forbes Global 2000 (ринкова вартість $93,1 млрд).

Royal Dutch Shell займається видобутком і переробкою вуглеводнів більш ніж у 70 країнах, посідає 21 місце в рейтингу компаній Forbes Global 2000 (ринкова вартість $126,5 млрд).

Скорочення видобутку

  • На початку березня 2020 року учасники ОПЕК і її партнери на зустрічі у Відні не змогли домовитися про подальше зниження обсягів видобутку на додаткові 1,5 млн б/c. На зниженні тоді наполягала Саудівська Аравія, а Росія виступила проти. Провал переговорів призвів до падіння цін на нафту до мінімуму за 18 років. На її вартість також вплинула пандемія COVID-19.
  • У квітні країни ОПЕК+ погодили умови найбільшого у своїй історії договору щодо скорочення видобутку нафти в травні та червні - на 9,7 млн б/c. Нова домовленість передбачала особливі умови для Мексики.
  • Учасники організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її партнери 6 червня домовилися продовжити найбільший в історії договір за скорочення видобутку нафти. Чинне зниження видобутку на 9,7 мільйона барелів на добу збережеться до кінця липня.
  • 15 липня 2020 року ключові члени Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) і ОПЕК+ обговорили у форматі відеоконференції ситуацію на енергетичному ринку та майбутнє нафтової угоди. Саудівська Аравія і більшість учасників ОПЕК+ підтримали ідею поступово нарощувати нафтовидобуток в серпні. Пропозиція з'явилася на тлі поступового відновлення попиту на нафтопродукти до рівня, який був до прийняття обмежень з-за пандемії.