Тариф розраховується на основі 4 складових / фото УНІАН

У столиці України вартість електроенергії для малих непобутових споживачів з 1 серпня збільшиться в середньому на 6%.

Про це повідомила прес-служба компанії YASNO, яка забезпечує постачання електроенергії споживачам Києва.

Читайте такожВ Україні майже на третину збільшили максимальні ціни на ринку електроенергії в нічні години

Відео дня

Згідно з повідомленням, це пов'язано зі змінами тарифів на передачу та розподіл, які прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Тарифи на електроенергію для населення не змінилися.

Як розраховується тариф

У прес-службі нагадали, що тариф для малих непобутових споживачів розраховується на основі 4 складових: тариф на розподіл електроенергії – затверджується окремо для кожного оператора системи розподілу (ВСР), змінюється з 1 серпня; тариф на передачу електроенергії – тариф ДП «Укренерго» зросте на 54,6% і складе 240,23 грн/МВт⋅год; прогнозована середня закупівельна ціна електроенергії – залишається без змін; тариф на послуги постачальника універсальної послуги – залишається без змін.

Хронологія подій

  • 1 липня 2019 року в Україні почав працювати новий ринок електроенергії відповідно до закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.
  • 29 липня 2020 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЭКУ), тимчасово збільшила максимальне обмеження ціни електроенергії на ринку "на добу вперед" (РСВ) та внудобовому ринку (ВСР) у нічні години з 959 до 1229 грн за МВт-год.
  • Ринок "на добу вперед" - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття – наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці операції проводяться за день до періоду покриття. Внутридобовий ринок – ринок, на якому здійснюється торгівля електроенергією протягом доби, після підписання всіх контрактів на ринку "на добу вперед".
  • Малі побутові споживачі – споживачі, які купують електроенергію для власного споживання, не є побутовими споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірної потужністю до 150 кВт.
  • YASNO – постачальник електричної енергії, енергоефективних продуктів і рішень для електромобілів, який надає послуги 3,5 млн українських сімей і юридичних клієнтів у Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях.