Байден і Меркель готують санкції проти РФ / Фото: REUTERS

США та Німеччина можуть застосувати нові санкції та інші заходи щодо Російської Федерації. Обмеження можуть бути застосовані, якщо Москва використає газопровід "Північний потік-2" як зброю проти України.

Про це повідомляє Bloomberg, у розпорядженні якого опинився проект угоди.

Документ передбачає, що Німеччина повинна вжити заходів, якщо РФ буде використовувати "Північний потік-2" для тиску на Україну або посилить агресію щодо Києва. Крім того, Берлін повинен закликати ЄС до кроків у відповідь, в тому числі до санкцій на експорт російських енергоносіїв.

Відео дня

За словами одного з американських чиновників, формулювання неоднозначні, щоб не розкривати Москві плани щодо реагування на потенційні агресивні дії. Зазначається, що можуть навіть вдатися до обмеження поставок російського газу до Німеччини.

Читайте такожСША відправляють радника Держдепу в Україну та Польщу через "Північний потік-2"

Проект угоди передбачає інвестиції в мільярд доларів в "зелений фонд" для допомоги Україні в переході на більш екологічні джерела енергії. З цієї суми Німеччина повинна дати 175 мільйонів доларів. Крім цього, Берлін повинен призначити спецпредставника з підтримки двосторонніх енергетичних проектів з Києвом. Для цього планують виділити 70 мільйонів доларів.

Також Німеччина зобов'язується використовувати важелі впливу, щоб продовжити транзит російського газу через Україну ще на 10 років після завершення договору у 2024 році.

Передбачається, що угоду фіналізують до візиту президента України Володимира Зеленського в США.

"Північний потік-2"

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Будівництво газопроводу в обхід України планували завершити до кінця 2019 року разом з уже наявним "Північним потоком-1".

Його спорудження призупинялося через введені США санкції проти компаній-підрядників, проте в лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його своїми силами.