Ілюстрація REUTERS

Українці в перший день роботи нового закону «Про валюту і валютні операції» купили онлайн близько 4 млн дол., але в наступні дні ажіотаж істотно знизився.

Читайте такожУ Нацбанку пояснили зимове зміцнення гривні

Про це повідомили в прес-службі Європейської Бізнес Асоціації, з посиланням на виступ голови Національного банку України Якова Смолія під час зустрічі з бізнесом, присвяченій новому валютного законодавства.

Відео дня

«У перший день, за даними банків, українці купили близько 4 млн дол. онлайн. У наступні дні ажіотаж істотно спав. Зокрема, за інформацією одного з найбільших банків, цього тижня обсяги купівлі валюти онлайн зменшилися вдвічі», - сказав Смолій.

За його словами, Національний банк проаналізує реакцію ринку на нововведення і розгляне можливість скасування чергових обмежень.

Зокрема, одним із таких обмежень, яке буде скасовано, в НБУ назвали обмеження щодо репатріації дивідендів, яке стримує інвестиційну привабливість.

«Але спочатку нам треба подивитися, як себе поводитиме ринок у відповідь на вже здійснену лібералізацію», - пояснив голова НБУ.

Також він нагадав, що повна лібералізація можлива тільки за наявності контролю виведення капіталу в офшори, для чого необхідне впровадження в Україні плану дій BEPS (щодо протидії ухиленню від сплати податків).

Крім того, Смолій підкреслив важливість прийняття Верховною Радою законопроекту про «спліт», який допоможе підвищити якість регулювання небанківського фінансового ринку.

Довідка УНІАН. В Україні з 7 лютого діє новий закон про валюту, що призведе до послаблення майже тридцяти обмежень на валютному ринку.

У тому числі збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами і дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовані індивідуальні ліцензії на валютні операції, дозволена оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищений у 10 разів.

Бізнес отримав можливість репатріювати дивіденди за 2018 рік в межах 7 млн євро в місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів.

Крім цього, з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знизиться до 30% з 50%, що діють в даний час.