Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2019-2022 роки, яка передбачає зниження граничного обсягу державного боргу до валового внутрішнього продукту (ВВП) до 43% до 52%.

Читайте такожДержборг України зріс на $1,5 мільярда

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

Відео дня

Як зазначила міністр фінансів Оксана Маркарова, стратегія містить в собі чіткий план роботи, який допоможе досягти поставленої мети.

За її словами, уряд планує збільшити частину боргу в національній валюті, зробити виплати по його обслуговуванню більш рівномірними, залучати пільгове фінансування.

Маркарова підкреслила, що при реалізації стратегії Україна не лише знизить в абсолютних цифрах свої борги, але значно покращить свій кредитний рейтинг, тому зможе залучати кредити на більш пільгових умовах і на більший термін.

"Через три-п'ять років Україна говоритиме про борг не як про проблему, яку нам потрібно долати кожен місяць, а говоритиме як про наш інструмент, яким ми фінансуємо розвиток інфраструктури та розвиток економіки", - сказала Маркарова.

Довідка УНІАН. Обсяг державного та гарантованого державою боргу України за 2018 рік виріс в доларовому еквіваленті на 2,02 мільярда доларів, або на 2,6%, - до 78,32 мільярда доларів. У гривневому еквіваленті обсяг держборгу за цей період зріс на 26,94 мільярда гривень, або на 1,3%, - до 2,169 трильйона гривень.

Стосовно ВВП державний і гарантований державою борг України у 2018 році скоротився до близько 62,7% з 71,8% у 2017 році.