Гривня раптом зацікавила інвесторів / фото УНІАН

Інвестори купують екзотичні валюти, такі як єгипетський фунт і українська гривня, шукаючи активи з невеликим зв’язком з глобальними ринками на тлі підвищення занепокоєнь щодо зростання і торгівлі.

Грошові знаки України та Єгипту потрапили в перелік таких, які демонстрували найкращі показники на валютному ринку, який перебуває під тиском зміцнілого долара і страхів, пов’язаних зі скороченням глобального зростання, — пише Wall Street Journal. Єгипетський фунт зріз на 6% у співвідношенні до долара США з кінця січня 2019 року, а гривня – на 5% за той же період.

Читайте такожІноземці вклали в українські держоблігації вже 51 мільярд

Відео дня

І Київ, і Каїр пропонує також дохідність боргів у їхній національній валюті, виражену двозначним числом. В цей час, 10-річні цінні папери Мінфіну США пропонують лише 2%. А багато японських і європейських інвестицій з фіксованою дохідністю взагалі нічого не дають. Для багатьох інвесторів, однак, привабливість української та єгипетської валют полягає у їхній стійкості перед тривогами, які поширюються на інші активи цього року. Зокрема, ринки лякає торговельна війна між США і Китаєм, а також політичні рішення американського Федерального резерву  й інших центральних банків.

Оскільки ці валюти зростали з причин, які мало пов’язані з глобальними проблемами, покупці очікують, що вони стануть своєрідною безпечною гаванню в часи ринкового стресу. Цього не можна сказати про інші активи, такі як акції, бонди, сировина, які останнім часом йшли «в ногу» з потрясіннями на ринку.

Читайте такожГривня йде на вихідні у значному плюсі

«На противагу багато активів ринків, що розвиваються, не пропонують реальної диверсифікації портфоліо. А ці пропонують справжню диверсифікацію», - пояснив менеджер компанії Emso Asset Management Єнс Ністедт, додаючи, що українська і єгипетська валюти таким чином «спостерігають залучення інвесторів, якого не було раніше».

Інвестори почали більш оптимістично розглядати валюту Єгипту кілька років тому, коли країна провела певні фінансові зміни й отримала 12 мільярдів доларів позики від МВФ у 2016 році. Україна також отримала підтримку МВФ. Інвестори роблять ставку на те, що новий президент країни продовжить реформи та боротьбу з корупцією.