В Україні відмовляються від єдиної тарифної сітки в оплаті праці педагогів / фото УНІАН

Кабінет міністрів змінив систему оплати праці педагогічних працівників, відмовившись від єдиної тарифної сітки і зробивши прив'язку зарплат до мінімального прожиткового мінімуму.

Читайте такожГройсман пообіцяв вчителям підняти зарплати, але тільки з січня

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду.

Відео дня

Як зазначила у своєму виступі міністр освіти Лілія Гриневич, суть реформи полягає у відмові від єдиної тарифної сітки та створенні окремих умов оплати праці.

"Це дуже складна трансформація, але вона необхідна системі освіти. Заробітні плати працівників освіти необхідно підвищувати, але разом з тим чинна система оплати праці працівників сфери - позашколярів, вихователів, майстрів, викладачів породжує велику нерівність. Молоді кадри, а також вихователі дитячих садків, майстри виробничого навчання мають таку зарплату, що нам стає дуже складно утримувати їх на їх посадах", - сказала вона.

За словами Гриневич, прив'язку пропонується зробити до прожиткового мінімуму, який відповідає економічної ситуації в країні. Крім того, керуючись прийнятим у 2017 році Законом України "Про освіту", нова система оплати праці ставить собі завдання забезпечити до 2023 року мінімальний посадовий оклад педпрацівників в чотири прожиткових мінімуми.

"Наш уряд налаштований виконувати закон, бо це постанову пропонує наш шлях до виконання цієї норми закону. В цьому році мінімальний посадовий оклад становить 1,75 прожиткового мінімуму. Наш план – щорічно за правилами нової системи оплати праці підвищувати його. У 2020 році він має становити 2,5 прожиткових мінімуму, у 2021-му – три прожиткових мінімуми, у 2022-му – 3,5 прожиткових мінімуму, а в січні 2023 року – чотири прожиткових мінімумів", - сказала вона.

Також міністр освіти повідомила, що замість 25 тарифних розрядів пропонується розділити педагогічних працівників на три великі групи, в кожної будуть свої підгрупи: планується зробити сім підгруп педагогічних працівників, п'ять підгруп науково-педагогічних працівників і чотири підгрупи наукових працівників.

"В середині між групами педагогічних працівників, як це передбачено правовими актами, має бути збільшення кожної наступної групи на 10% у порівнянні з попередньою", - додала вона.

За словами Гриневич, зараз зарплата педпрацівників складається з посадового окладу та надбавки за престижність, яку в розмірі від 5 до 30% оплачує орган місцевого самоврядування, що несе в собі певні ризики.

«Наша ідея не надбавкою, яка залежить від волі органу місцевого самоврядування, а дати більш високий посадовий оклад», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2017 року в Україні набув чинності Закон «Про освіту», яким впроваджено 12-річну середню освіту та передбачено суттєве підвищення зарплат вчителям.