Ілюстрація REUTERS

Датський Jyske Bank - третій за величиною банк країни - пропонує іпотечні кредити за ставкою мінус 0,5% річних, тобто фактично доплачуватиме позичальникам, які вирішили придбати нове житло.

Читайте такожУ Зеленського обіцяють знизити ставки за іпотечними кредитами

Це перший випадок у світовій практиці, коли іпотеку видають під від'ємні відсотки - тобто кожен місяць залишок за кредитом буде зменшуватиметься на суму, що перевищує щомісячний платіж. Таким чином, щоб повністю повернути кредит, потрібно буде заплатити банку менше, ніж ти спочатку позичав, пише "Російська служба Бі-бі-сі".

Відео дня

Негативна ставка пропонується тим, хто бере іпотеку терміном до 10 років, та зафіксована в договорі - тобто протягом усього цього періоду банк не має права змінювати умови кредиту і збільшувати платежі.

Датське відділення банку Nordea пообіцяло найближчим часом почати видавати безвідсоткову іпотеку (під 0% річних) терміном на 20 років, а 30-річні іпотечні договори укладати за фіксованою ставкою 0,5%.

Розуміючи, що для обивателя пропозиція повернути банку менше грошей, ніж він брав спочатку, звучить вельми підозріло, Jyske Bank розмістив на своєму сайті спеціальну заяву щодо цього.

Воно починається зі слів "Так, ви все правильно зрозуміли" і буквально через пару абзаців переходить до головного питання: "Як таке можливо?"

На нього голова департаменту іпотечного відповідає дослівно таке: "Я і сам це не дуже розумію. Більше того, я особисто говорив, що такого бути не може. Однак ми провели ретельні розрахунки, врахували всі ризики - і виявилося, що негативна ставка дуже навіть можлива".

Насправді, швидше за все клієнти Jyske Bank все ж заплатять трохи більше, ніж позичили, оскільки їм доведеться додатково покрити деякі обов'язкові збори, а також юридичні витрати на оформлення угоди. Хоча формально іпотечна ставка буде від'ємною.

Крім того, не можна виключати, що ціни на житло в Данії в найближчі роки не просто не будуть зростати, а навіть впадуть. У такому випадку, виплативши кредит, новоспечений власник квартири або будинку нічого не заробить або навіть втратить частину грошей.

Однак у цілому пропозиція все одно звучить досить заманливо, особливо для тих, хто все одно збирався найближчим часом обзавестися новим житлом або переоформити старий іпотечний кредит.