Ілюстрація REUTERS

Незаконні та неефективні управлінські рішення посадових осіб Національного банку України призвели до марнотратного використання 16,5 мільйона гривень адміністративних витрат у 2018 році, вважають у Рахунковій палаті України.

Читайте такожПрощавайте, мільйонні зарплати: Кабмін заборонив бонуси і винагороди в держкомпаніях

За інформацією відомства, минулого року 35 працівникам НБУ, які перебували на ліквідованих посадах, виплатили заробітну плату в сумі 3,6 мільйона гривень через несвоєчасне їх попередження про звільнення.

Відео дня

Крім того, ще 3 мільйони гривень неекономно використані через відновлення за рішенням суду незаконно звільнених працівників, 9,9 мільйона гривень - на утримання об'єктів НБУ, які не використовуються.

Також у Рахунковій палаті зазначили, що частина прибутку НБУ до перерахування в держбюджет на 2019 рік стала більше планової не завдяки результатам діяльності, а через ретроспективне застосування змін в обліковій політиці.

Регулятор не згоден з висновками Рахункової палати. "На думку Національного банку, за результатами проведеної перевірки Рахункова палата не виявила суттєвих недоліків, а окремі зауваження стосувалися лише внутрішніх процесів", - йдеться в коментарі НБУ на його офіційному сайті.

В НБУ зазначили, що кошторис адміністративних витрат затверджується радою і зміна її показників не вимагає окремого узгодження з радою, оскільки правління має повноваження щодо перерозподілу видатків в межах затверджених показників.

Що стосується витрат на непрофільні активи, то в НБУ пояснили, що з урахуванням тривалого процесу змін в законодавство по приватизації у 2018 році та необхідність розпорядження Кабінету міністрів про передачу майна регулятора іншим органам, терміни передачі низки об'єктів є непередбачуваними.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у 2019 році перерахував до держбюджету частину свого прибутку за 2018 рік в обсязі 64,9 мільярда гривень двома траншами - у квітні й травні.

Держбюджет України на 2020 рік передбачає перерахування Національним банком в казну не менш 40,7 мільярда гривень з прибутку за 2019 рік.