фото УНІАН

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект №1210 – більш відомий як «законопроект про податковий терор».

"Під час роботи над законопроектом у профільному комітеті було враховано чимало правок, але глобальні правки, які б попередили удар по бізнесу, були відхилені", – розповідає член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Серед ключових нововведень – права податківців «коригувати» фінансовий результат підприємства для підвищення податкових платежів, норми про донарахування 18% податку з прибутку ІТ-компаній за кордоном, підвищення ренти на видобуток газу і руди, дискримінація іноземних інвесторів за рахунок оподаткування курсової різниці, пише РБК-Україна.

Відео дня

Податківці отримають додаткові права збільшувати податкові платежі експортерів – за рахунок т. зв. «правил ділової мети», що може суттєво вдарити по українському експорту, в т. ч. в країни Євросоюзу.

Різко (по багатьом позиціям – в 4 рази) зростуть податкові штрафи для бізнесу. При цьому з інспекторів Державної податкової служби знімуть відповідальність за неправомірно нараховані податкові платежі та штрафи.

"Невиправдано розширюються повноваження Державної податкової служби – не керованої, без стратегії. Зате деякі норми представники департаментів ДПС дістають з-під поли і підсовують народним депутатам", – описує процес ухвалення законопроекту Ніна Южаніна.

В цілому, за підрахунками економістів, законопроект №1210 може коштувати Україні близько 1% ВВП країни, тобто приблизно 36-37 млрд. грн.

Категорично проти цього законопроекту виступили всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – в т. ч. Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торгівельна палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України назвали законопроект №1210 «податковим терором».

Нагадаємо, рівно 6 років тому – 16 січня 2014 р. парламент України під впливом Партії регіонів і з порушенням Регламенту Верховної Ради ухвалив скандальні закони про обмеження прав і свобод громадян України – в т. ч. на проведення масових заходів, а також засобів масової інформації. Закони призвели до масових протестів і вже в лютому 2014 р. були скасовані.