До кінця року тіньова економіка країни становитиме майже 2 трильйони гривень / фото УНІАН

Загальний обсяг тіньового валового внутрішнього продукту (ВВП) України на кінець 2020 року становитиме майже 2 трильйони гривень.

Читайте такожГончарук обіцяє знизити тіньову економіку в три-чотири рази

Про це повідомив головний науковий співробітник Інституту економіки промисловості Національної академії наук України Юрій Харазішвілі в ході презентації результатів дослідження, присвяченого проблемам незадекларованої праці в Україні.

Відео дня

"За нашими підрахунками, загальний обсяг тіньового ВВП в Україні на кінець 2020 року становитиме майже 2 трильйони гривень, з цих коштів роботодавці виплачують тіньову зарплату, при цьому обсяг тіньової оплати праці становить 700 мільярдів гривень. Таким чином, зовнішній обсяг тіньового ВВП, який не розраховується Держстатом України, становить 1,345 трильйона гривень", - сказав Харазішвілі.

Він також підкреслив, що низький рівень оплати праці змушує українців переходити до неформальної зайнятості, у зв'язку з чим необхідно ініціювати підвищення зарплат на законодавчому рівні.

"Найбільш дієвим заходом для детінізації економіки є законодавче підвищення заробітної плати найманих працівників за умови поступового досягнення рівня оплати праці в країнах ЄС, плюс можливе зниження податків і перерозподіл податкового тиску", - підкреслив експерт.

У свою чергу, присутня на презентації провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Піщуліна зазначила, що підвищення мінімальної зарплати в Україні може призвести до того, що бізнес може почати застосовувати "тіньові" схеми з метою зменшення власних витрат.

"В приватному секторі реакція на підвищення мінімальної зарплати може бути принципово іншою, ніж у державному секторі економіки, у першу чергу з метою підвищення своєї конкурентоспроможності, оптимізації своїх витрат. Жорсткіші умови для оплати праці офіційно працевлаштованих працівників можуть призвести до застосування бізнесом різних схем. В українських умовах це може призвести, зокрема, до зарплати "в конвертах" і до іншої форми - використання фізичних осіб-підприємців", - сказала Піщуліна.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України в третьому кварталі 2019 року склав 4,1% в річному вираженні, а у 2018 році зростання реального ВВП України прискорилося до 3,3% з 2,5% у 2017 році.

Очікуваний показник зростання за підсумками 2019 року загалом на рівні близько 3,5% стане максимальним за останні 8 років.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, рівень тіньової економіки в Україні у 2018 році становив 47,2% від офіційного валового внутрішнього продукту (ВВП) у порівнянні з 46,8% у 2017 році.

Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2020 року зросла на 550 гривень - до 4723 гривень в місяць, або 28,31 гривні на годину.