Рада / Фото УНИАН

За відповідне рішення проголосувало 247 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

"Фактично вводиться мораторій на перевірки бізнесу на 8 місяців - до 30 червня. Таким чином, обмеження торкнуться 41 з 51 органу державного контролю", - зазначив голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк.

Відповідно до законопроекту, громадяни зможуть ініціювати перевірки бізнесу у разі оформлення скарги, яка має бути погоджена з Державною регуляторної службою.

Крім того, позапланові перевірки можуть проводитися за наявності дозволу Кабінету міністрів, за бажанням об'єкта перевірки і за рішенням суду.

При цьому дія законопроекту не розповсюджується на органи державного нагляду, порядок перевірки якими вже було реформовано окремим законом.

До таких органів належать Національна комісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна фіскальна служба, Державна фінансова інспекція, Державна служба експортного контролю, Державна інспекція з ядерного регулювання, Державна авіаційна служба, Національний банк України, Державна екологічна інспекція та Антимонопольний комітет.

Читайте такожДФС має намір скасувати позапланові перевірки для великих платників податків

Як повідомляв УНІАН, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України підтримує введення мораторію на перевірки бізнесу до завершення реформи регуляторної системи для полегшення ведення бізнесу в країні.

За час дії попереднього мораторію, чинного з квітня 2014 року по липень 2015 року, кількість планових перевірок скоротилася на 83%, позапланових - на 44%, а кількість фінансових санкцій до юридичних осіб скоротилася у 4 рази, до фізосіб - у 8 разів.