REUTERS

Зокрема, дозволив компаніям купувати валюту для погашення кредитів нерезидентам за наявності власних валютних коштів на рахунках.

Про це повідомляється у постанові НБУ №386, опублікованій на сайті регулятора, яка набуває чинності завтра, 15 вересня, і діє до 15 грудня 2016 року включно.

Читайте такожНацбанк у 2,5 рази збільшив ліміт видачі валютної готівки через каси та банкомати

Відео дня

Відповідно до рішення НБУ, компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати іноземну валюту для погашення такої заборгованості навіть за наявності на їх рахунках власних коштів в іноземній валюті на суму понад 25 тис. доларів США, але лише за умови цільового використання придбаних валютних коштів – якщо як придбана, так і наявна власна іноземна валюта буде використовуватися для погашення таких зобов’язань.

За оцінками НБУ, наведеними у супроводжувальному листі до рішення, зазначене пом’якшення дозволить спростити умови для купівлі валюти для своєчасного погашення зовнішніх зобов’язань українським бізнесом, при цьому не призведе до посилення волатильності на міжбанківському валютному ринку.

Читайте такожНайбільші банки докапитализировались на 108 мільярдів - НБУ

Разом з тим, як зазначається у постанові, НБУ продовжив дію низки обмежень на валютному ринку ще на три місяці, в тому числі обов'язковий продаж 65% надходжень валютної виручки та 120-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами.

Також повідомляється, що НБУ й надалі продовжить поступову лібералізацію валютного регулювання, якщо цьому буде сприяти стан грошово-кредитного і валютного ринків та української економіки в цілому

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України в цьому році анонсував пом'якшення адміністративних обмежень на валютному ринку, встановлених протягом 2014-2015 років для стабілізації курсу національної валюти.

Вартість гривні до долара з 10 серпня планомірно знижувалася на 5-10 копійок щодня, подолавши позначку 25 грн/дол., після того як два місяці вона перебувала в межах 24,7-24,9 грн/дол. Ситуація змінилася після заяви ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду про внесення до розкладу засідань Ради директорів Фонду засідання по Україні 14 вересня, і гривня почала зміцнюватися.

Читайте такожСитуація на валютному ринку в Україні стабілізувалася – Нацбанк

Читайте такожперевищення пропозиції

Сьогодні, 14 вересня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до закриття торгів становили 26,35/26,42 грн/дол.

Історичний мінімум курсу української гривні по відношенню до долара США, зафіксований в лютому 2015 року, становить 30,01 грн/дол.