Передача функцій торгових місій за кордоном посольствам України не дала позитивного результату для просування економічних інтересів країни за кордоном.

Як передає кореспондент УНІАН, про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив під час зустрічі з керівниками дипломатичних представництв України.

«Якщо говорити відверто, я поки що особливої різниці не побачив. Сказати, що це позитивно позначилося на забезпеченні просування наших економічних інтересів за кордоном, я не можу», - сказав М.Азаров.

Відео дня

Він відзначив, що на сьогоднішній день посольства України приділяють недостатню увагу роботі з просування економічних інтересів і не активні в питаннях захисту українських економічних інтересів. М.Азаров запропонував оцінювати роботу в торгових відділах при посольствах за результатами збільшення товарообігу за рахунок експорту.

«Де збільшився експорт – плюс. Де збільшився імпорт – напевно, мінус. Де взагалі зменшився товарообіг – теж мінус», - сказав М.Азаров.

М.Азаров відзначив, що за даними СОТ Україна входить до тридцятки найбільших імпортерів у світі, проте за обсягами експорту показники значно гірші.

«За даними СОТ, за останні роки Україна стабільно входить в ТОП-30 найбільших імпортерів світу. Тобто ми входимо до тридцятки найбільших імпортерів. З одного боку, це добре. Ми імпортуємо новітні технології, прилади. А з іншого боку, ми навіть близько не підходимо до цієї тридцятки з погляду експортерів», - відзначив прем'єр-міністр.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2010 р. Президент України Віктор Янукович підписав указ про ліквідацію торговельно-економічних місій і утворення економічних відділів закордонних дипломатичних установ.

Довідка УНІАН. Дефіцит зовнішньої торгівлі України (за попередніми даними) в січні-серпні 2012 року, порівняно з відповідним періодом 2011 року, збільшився в 1,6 разу — до 8,563 млрд дол. За даними Нацбанку, експорт товарів і послуг збільшився на 2,5% - до 58,941 млрд дол., імпорт — на 7,5%, до 67,504 млрд дол.

Негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу України в 2011 році становило 6 млрд 747,5 млн. дол. проти також негативного сальдо у розмірі 3 млрд 025,3 млн. дол. у 2010 році.