ЄС і Британія продовжили переговори про нову торговельну угоду / REUTERS

Переговори про нову торговельну угоду між Великою Британією і Європейським союзом після Brexit продовжили до середи.

Сторонам вже вдалося досягти певного прогресу в питаннях конкуренції, в тому числі держсубсидій для компаній, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ВВС.

Читайте такожУкраїна і Британія підписали угоду про стратегічне партнерство

Відео дня

Парламентер ЄС Мішель Барньє прибув до Лондона у четвер, щоб відновити переговори з британським колегою Девідом Фростом і повинен був повернутися додому в неділю.

Держсекретар Північної Ірландії Брендон Льюїс сказав, що розширені переговори є "дуже хорошим знаком", що угода може бути укладена.

"Ми повинні переконатися, що ця угода працює не тільки для наших партнерів в Європі ... але і для Сполученого Королівства", - додав він.

Одним з важливих питань у переговорах залишається рибалка. Прем'єр Британії Борис Джонсон хоче, щоб Велика Британія повністю контролювала свої води, тоді як ЄС також хоче зберегти до них доступ.

Вихід Великої Британії з ЄС

  • Референдум про Brexit відбувся у Великій Британії 23 червня 2016 року. 29 березня 2017 року розпочалася процедура офіційного виходу Британії з Європейського Союзу.
  • 25 листопада 2018 року лідери ЄС схвалили угоду про Brexit. 9 січня 2020 року Палата громад британського парламенту ухвалила законопроект про Brexit, що передбачає вихід країни з ЄС до 31 січня 2020 року.
  • 1 лютого 2020 Велика Британія залишила Європейський союз. За Умовами про вихід з ЄС, до кінця 2020 року у відносинах Лондона і Брюсселя триватиме перехідний період, протягом якого сторони переважно збережуть нинішні правила співпраці й намагатимуться виробити нові.
  • 7 вересня 2020 року прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив про те, що якщо Велика Британія і Євросоюз не домовляться про майбутні відносини до середини жовтня, то Лондон буде готовий це прийняти і "рухатися далі".