Україна може отримати транш МВФ не раніше квітня / REUTERS

JP Morgan зберігає нейтралітет щодо українських активів через невизначеність питання продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Читайте такожГлава НБУ назвав "ключову умову" для виходу економіки України з коронакризиПро це повідомляє ТСН.ua з посиланням на звіт інвестбанку.

"Ми зберігаємо нейтральну позицію щодо локальних активів, оскільки очікується ослаблення фундаментальної підтримки, а також через невизначеність щодо термінів отримання траншу МВФ", - зазначено у документі JP Morgan.

Відео дня

Зазначається, що водночас його аналітики очікують, що staff-level agreement може бути укладений за підсумками місії МВФ у січні, однак виплата коштів у січні-березні цього року, про що говорили деякі офіційні особи України, малоймовірна. Однак, у разі зняття обмежень цін на природний газ у квітні Фонд може перерахувати кошти у другому кварталі цього року.

Очікується або надходження 1,4 мільярда доларів у другому кварталі 2021 року, або два транші по 0,7 мільярда доларів - у другому й третьому кварталах, або укладення угоди про нову програму.

Водночас аналітики JP Morgan зазначають: Україна найбільше постраждала від коронакризи у порівнянні з іншими країнами. Серед причин інвестбанк наводить затримку реформ і відсутність співпраці з МВФ.

Що цьому передувало

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розраховує, що Україна отримає транш МВФ у лютому-березні 2021 року.
  • Перший транш за програмою stand by в розмірі 2,1 мільярда доларів Україн отримала в червні 2020 року. 
  • Після виділення першого траншу було визначено чотири перегляди програми. Однак через порушення графіку програма співпраці фактично перебуває "на паузі".
  • Міністр фінансів Сергій Марченко хоче, щоб Фонд виділяв гроші на резерви Національного банку, або лише надавав технічну допомогу, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації.