Ілюстрація REUTERS

Увечері 11 травня у світі криптовалюти відбулася чергова важлива подія - о 22:21 за київським часом відбувся той самий "халвінг" біткойна (BTC), на який всі так чекали.

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майнити криптовалюту на АЕС – нардеп

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Що цікаво, кілька таймерів зі зворотним відліком вказували на 12 травня, але через вищу швидкість мережі це сталося на день раніше. На момент публікації замітки хешрейт BTC становить близько 120 ексахаш на секунду (EH/s)", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що основне завдання цього механізму, закладеного в протокол роботи мережі блокчейну понад десять років тому її загадковим творцем Сатоші Накамото - контролювати емісію криптовалюти й стримувати її інфляцію. Нагадаємо, кожен новий блок вибудовується ланцюжок з попередніми блоками - звідти й назва блокчейн, або Blockchain. Кожен такий блок містить в собі інформацію щодо всіх транзакцій, оброблених у 10-хвилинний проміжок часу, включно із хешем транзакцій, суми та адреси гаманців з яких та куди переказувалися біткойни. Так ось халвінг (halving, "споловинення") - це зменшення розміру винагороди майнера за додавання ними нового блоку в блокчейн вдвічі. У мережі біткойну халвінг програмно закладений через кожні 210 тисяч блоків, тобто раз на 4 роки. Нагадаємо, емісія криптовалюти обмежена 21 мільйоном BTC. Ймовірно, остання монета буде видобута у 2140 році.

фото ITC.ua

"Це вже третій за рахунком халвінг. На зорі появи біткойну майнери отримували по 50 BTC за кожний видобутий і записаний блок. Після першого халвінгу 28 листопада 2012 року винагороду скоротилася до 25 BTC, а після другого 9 липня 2016 року - до 12,5 BTC. Тепер же розмір винагороди вдвічі менший - 6,25 BTC", - підкреслює видання.

Два перших халвінги в мережі біткойну супроводжувалися підвищеною волатильністю монети. У листопаді 2012 року, коли відбувся перший халвінг, курс біткойну становив 11 доларів, але вже до осені 2013 року за криптовалюту давали 1,1 тисячі доларів. Правда, пізніше курс впав до 200 доларів. В липні 2016 року, коли відбувся другий халвінг, біткойн коштував 600 доларів, але після халвінгу у 2017 році курс криптовалюти різко пішов вгору й сягнув рекордних 20 тисяч доларів в середині грудні, після чого, як і у 2013 році, різко обвалився.

З приводу впливу третього халвінгу єдиної думки немає. Одні дають фантастичні прогнози про небувале зростання, інші - дотримуються думки, що жодних істотних змін не відбудеться, зазначаючи, що минулі події можуть й не повториться. Тобто, як зазвичай, у разі біткойну ці довгострокові прогнози схожі на гадання на кавовій гущі. Тому нам залишається лише спостерігати.

За останній місяць, що передував халвінгу, курс біткойну зріс на 26%, а тиждень тому криптовалюта ненадовго злетіла до 10 тисяч доларів, але потім знову почала падати - на цей час курс становить близько 8,7 тисячі доларів за одну монету.

фото ITC.ua
фото ITC.ua