Додаткові нарахування стосуються боржників / фото УНІАН, Володимир Гонтар

На тлі інформації про те, що в Україні будуть підвищені тарифи, домогосподарствам зі значними боргами за гарячу воду і тепло виставили платіжки з коефіцієнтом інфляції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв під час "Години запитань до мера", яка пройшла на початку сьогоднішнього пленарного засідання Київради.

Читайте такожПрем'єр спрогнозував, якими будуть тарифи на газ в опалювальному сезоні

Відео дня

Зокрема, він прокоментував інформацію депутата Ігоря Кириленка, про те, що в липні багато сімей в Києві отримали платіжки з додатковими нарахуваннями – "плюс 3% річних" до суми за послугу гарячого водопостачання.

"Додатково за постачання гарячої води "Київтеплоенерго" інфляційна складова. Чому відбувається збільшення в платіжних документах для певних домогосподарств?"- запитав Кириленко.

Присутній у сесійній залі заступник мера Петро Пантелєєв підтвердив факт додаткових нарахувань у платіжках.

"Дійсно такі факти мають місце. Є споживачі, які мають значну заборгованість за теплову енергію, за гаряче водопостачання або опалення. Дійсно, до них вживаються відповідні заходи, оскільки тільки за останній опалювальний сезон заборгованість за тепло в цілому зросла більш ніж на 3 млрд грн по місту. Враховуючи те, що сьогодні в Україні завершено пільгове постачання газу підприємствам ТКЕ, і ми змушені працювати в умовах ринку - закуповувати газ на ринку, в тому числі та за попередню оплату, ми не можемо сьогодні лояльно ставитися до тих, хто свідомо не платить за комунальні послуги", - сказав Пантелєєв.

Він підкреслив, що ті споживачі, хто опиняється в якихось складних ситуаціях, мають можливість укласти договір реструктуризації боргу, і до них ніяких заходів впливу вже після цього не застосують.

"Але аналіз, який ми проводимо постійно, говорить про те, що є категорія людей, у яких квартири більше ніж 200 кв.м, мають автомобілі, досить нормальні умови для життя, але не платять свідомо за комунальні послуги. До таких будуть прийматися досить жорсткі заходи. І ми змушені це робити. Тому виставляється коефіцієнт інфляції в платіжках для того, щоб стимулювати нормальну платіжну дисципліну", - зазначив Пантелєєв.

Прогноз

  • Раніше міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що в травні 120 міст України, в яких проживають 5 млн осіб, можуть залишитися без гарячої води, оскільки теплокомуненерго не в змозі платити ринкову ціну за газ.
  • А з жовтня все населення може залишитися без централізованого опалення, оскільки з 20 травня припиняється зобов'язання НАК "Нафтогаз" постачати підприємствам теплопостачання природний газ за фіксованою ціною і без передоплати.
  • 21 травня 2021 року у Зеленського розповіли, яким буде наступний опалювальний сезон.
  • На початку червня Шмигаль заявив, що Україна в рамках підготовки до опалювального сезону накопичила 16 млрд кубометрів газу в підземних сховищах, а також 1,4 млн тонн вугілля.
  • У Міненерго до опалювального сезону 2021-2022 року планують накопичити в підземних газосховищах 19-20 млрд кубометрів газу.

Підготовка до опалювального сезону

  • Раніше заступник голови КМДА Петро Пантелєєв запропонував, щоб для проходження опалювального сезону, газ українського видобутку має стати соціальним і продаватися для потреб теплокомуненерго за ціною 4 тис. грн за тисячу куб. м., оскільки ринкова вартість газу не закладена в тарифах підприємств.
  • Середньозважена ціна природного газу на серпень досягла рекордного значення в 15,25 тис.грн за кубометр, збільшившись на 18% в порівнянні з середньою ціною в липні.
  • 14 червня 2021 року радник міністра енергетики Лана Зеркаль заявила про те, що якщо Росія вирішить перервати транзит газу через Україну, він значно подорожчає для вітчизняних споживачів.