Колектори надокучають українцям / фото ua.depositphotos.com

В Україні історії з постійним набриданням колекторів телефоном, на жаль, не рідкість. А все тому, що хтось вказує вас як поручителя, йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна".

І це попри те, що з 2021 року в Україні діє закон, який прямо забороняє колекторам тиснути, погрожувати та часто дзвонити. 

Наразі регламентувати діяльність колекторів має Нацбанк, їхні повноваження чітко прописані в законі. Авторка документа Ольга Василевська-Смаглюк каже, що раніше вони взагалі нікому не підпорядковувались. За її словами, цей закон регламентує правила поведінки колектора з клієнтами.

"Згідно із законом, вони можуть взаємодіяти зі споживачем фінансових послуг, який має борги, тільки в робочі години, тільки з дозволу самих споживачів, не здійснювати на них тиск та погрози", - каже народна депутатка.

Якщо ви не підписували жодних документів з фінансовою установою, а колектори діймають, насамперед потрібно поставити до відома НБУ, краще письмово, радить юрист Андрій Тригуб.

Якщо й після цих дій дзвінки продовжуються або вам погрожують чи говорять про стягнення коштів, варто одразу звернутися до поліції.

Як українці можуть вмить втратити свої гроші з карткового рахунку

В Україні активізувалися шахраї, які можуть списувати гроші з ваших карткових рахунків навіть без вашого підтвердження.

Адвокат дав кілька порад, як убезпечити свої гроші: ставити ліміти на зняття, вмикати сповіщення, контролювати свій рахунок. Отримати назад кошти теж можна, щоправда, через суд.

Вас також можуть зацікавити новини: