Ілюстрація REUTERS

Пандемія коронавірусу дедалі гостріше відчувається в економіці Росії. ВВП невпинно падає, а кількість нових заражень викликає страх, що доведеться знову йти на жорсткий карантин через другу хвилю епідемії.

Але й перша хвиля вже призвела до фатальних наслідків, - пише німецьке видання Handelsblatt. Тисячі російських підприємств оголосити про банкрутство, і ця хвиля триває. Безробіття зростає стрімко.

"Діри в державному бюджеті збільшуються, а політичні протести в провінції тиснуть на Кремль. Все частіше в демонстраціях беруть участь працівники перевантаженої сфери охорони здоров'я", - йдеться в статті.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Час "витрусити" гроші з офшорів, щоб пом'якшити збитки від пандемії

Тож тепер Володимир Путін дистанціюється від важливих економічних проектів. Особливо від необхідності підняти податки. Невдовзі після того, як він вперше став президентом Росії в 2000 році, він запровадив єдину ставку податку в 13%. Росіяни почали виконувати податкові норми. Надходження в бюджет сильно зросли. Але тепер з січня з'явиться вимога обкладати 15% податком доходи, які перевищують 60 тисяч євро на рік. Москва також планує продати великі інфраструктурні об'єкти, наприклад, порти. В деяких компанія державна частка буде понижена до 50%.

"Путін скасовує і свій багатомільярдний план втілення велетенських інфраструктурних програм. Їх тепер доведеться переглянути. А тим часом він відмовився від своєї найбільш амбітної цілі: щоб до 2030 року Росія увійшла в п'ятірку найбільших економік світу. Таким було його гасло в 2018 році. В його новому списку державних цілей цього пункту більше немає", - пише видання.

Російський Центральний банк підрахував, що в другому кварталі ВВП Росії впав на 9,5-10%. На думку економістів включно з Софією Донець з інвестиційної компанії "Renaissance Capital", російський ВВП продовжить падіння й в новому кварталі. При цьому пандемія коронавірусу не приборкана. В РФ зафіксовано понад 800 тисяч випадків зараження. Щодня країна фіксує близько 6 тисяч нових випадків.

Читайте такожЧверть українців очікують погіршення економічного становища у найближчi пiвроку - опитування

Швидкого відновлення економіки очікувати не доводиться ще й тому, що внутрішній попит ще довго буде низьким. У російському "Сбербанку" підрахували, що фонд оплати праці в країні скоротився до рівня початку століття через різке зростання безробіття й сильне урізання зарплат. Більше половини працівників в країні зіштовхнулися з тим, що їхні доходи скоротилися щонайменше на 30%.

"Тим часом, у майже половини росіян немає ніяких заощаджень, тому що вони вже їх вичерпали через коронавірус. До квітня таких було тільки 14%. Крім того, 44,6% із 145 мільйонів мешканців країни змушені сьогодні жити менш ніж на 180 євро на місяць", - йдеться в статті.

Читайте такожУкраїна піднялася на 13 позицій в рейтингу економічних свобод, але остання в європейському регіоні

Handelsblatt пише, що в Москві дипломати вже говорять про "вибухонебезпечну ситуацію" для "розбещеного успіхом володаря Кремля". Путін вже проголосив, що відновлення ринку праці стало його завданням номер "один". Але у нього насправді не так багато можливостей для маневрів. Діри в державному бюджеті, золотовалютних резервах і державних фондах стають дедалі більшими. Економісти чекають, що Росія зіштовхнеться з найбільшим дефіцитом бюджету за більш ніж десятиліття.