Гетманцев упевнений, що українська валюта зараз переоцінена на 10% / фото УНІАН

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ході онлайн-конференції, присвяченій питанню монетарної політики України, заявив, що немає підстав говорити про неконтрольовану емісію та різке падіння курсу гривні після призначення нового голови Національного банку України.

Читайте такожКожен другий українець незадоволений роботою НБУ - опитування

"Останні події в країні породили багато чуток, багато побоювань щодо того, якою буде політика Нацбанку. Насправді ми дізнаємося досить швидко про те, якою вона буде вже від нового голови Нацбанку, але я хочу звернути вашу увагу, що голова НБУ сам не визначає політику у сфері грошово-кредитної системи особисто, він виконує основи грошово-кредитної політики, які розробляються Радою НБУ", - сказав Гетманцев.

Відео дня

Він зазначив, що голова НБУ може переглядати основи грошово-кредитної політики може впливати якимось чином на її виконання, але це не та особистість, яка може щось змінити кардинально.

"Мало того, під час обговорення цієї кандидатури на комітеті було чітко визначено, що неконтрольованої емісії не буде... Немає підстав говорити про неконтрольовану емісію та різке падіння курсу гривні, цього немає в наміри нового голови Нацбанку, цього немає в намірах нікого з нас", - підкреслив Гетманцев.

Голова комітету також розповів, що, на думку багатьох експертів, національна валюта на сьогодні є переоціненою на 10%. При цьому депутат не бачить нічого страшного в поступове просідання гривні в межах цих 10%.

"Вважаю, що якщо це не буде різким рішенням, нічого поганого не буде. Це дозволить і підтримати експортерів, і простимулювати разом з іншими заходами розвиток економіки. Ми далекі від того, щоб вважати емісію в значних масштабах, що впливають на монетарні показники, тим інструментом, який потрібно використовувати сьогодні. Ми не бачимо в друкуванні грошей резерву для наповнення бюджету, кредитування економіки або чого-небудь ще", - зазначив Гетманцев.

При цьому, за його словами, є досить великі резерви та необхідність у коригуванні політики НБУ у сфері здешевлення кредитного ресурсу і подальшого зниження облікової ставки. На думку Гетьманцева, цей процес треба продовжувати, а з іншого боку, потрібно створити умови для комерційних банків для отримання прибутку на кредитуванні - їх основної функції, а не на торгівлі державними цінними паперами та сертифікатами.

"Ми вже бачимо поступово зменшення ставки кредитування, вона поступово знижується... Ця робота ведеться, але її не можна зробити за один день, вона має певний часовий лаг", - підкреслив депутат.

Також він розповів про коригування з 1 липня державної програми кредитування "5-7-9%", яка стала більш сприятливою для громадян. Як зазначив Гетманцев, вдалося частково прибрати перешкоду до отримання кредитів підприємцями, які раніше не могли це зробити через проблеми з фінансовою історією.

"Завдяки державним програмам, мені здається, нам вдається розв'язати проблему і наповнити економіку дешевими кредитами. За умов коронавірусу нам ще заважає і попит на кредитні ресурси, він об'єктивно знижується. Це не найкращий період для того, щоб робити великий стрибок у розвитку економіки... Але ми зробимо все можливе, щоб створити умови для розвитку бізнесу", - зазначив глава комітету.

Як повідомляв УНІАН, 3 лютого уряд України оголосив старт програми "Доступні кредити 5-7-9%", оцінюючи її потенціал цього року до 50 тисяч кредитів.

17 червня Кабінет міністрів спростив доступ бізнесу до кредитів, які надаються представникам малого та мікробізнесу в рамках програми "5-7-9", пом'якшивши вимоги до обов'язкової прибутковості чинного бізнесу і знявши обмеження за напрямами використання коштів та максимальної суми кредиту.