На зростання цін також вплинула ситуація на валютному ринку / фото УНІАН

Споживча інфляція в Україні в червні була на рівні нижче цільового діапазону, оскільки зростання цін стримували слабкий внутрішній попит, сприятлива ситуація на валютному ринку та відносно низькі ціни на енергоресурси.

Про це йдеться в коментарі Національного банку України, розміщеному на його сайті.

Зазначається, що темпи падіння цін на непродовольчі товари знаходилися практично на рівні попереднього місяця.

Відео дня

Читайте такожВ Україні у червні інфляція прискорилася

«Так, поглибилося падіння цін на електроніку, іграшки, товари для подорожей. Вартість автомобілів, побутової техніки, одягу та взуття також залишилася меншою, ніж минулого року. Сповільнилося зростання цін на фармацевтичну продукцію і товари для особистого догляду», - йдеться в коментарі регулятора.

За даними Нацбанку, за млявого попиту і стабільної ситуації на валютному ринку також сповільнилося подорожчання товарів не першої необхідності, а вартість окремих продуктів - кави, оливкової олії - була навіть меншою, ніж минулого року.

«Стабільною була і динаміка зростання цін на послуги. З одного боку, швидкими темпами зростала вартість медичних послуг і установ особистого догляду, що обумовлено як підвищеним попитом на тлі збільшення захворюваності, так і збільшенням виробничих витрат. Також прискорилося подорожчання мобільного зв'язку. Проте під впливом слабкого попиту сповільнилося зростання вартості послуг страхування, оренди житла, фінансових та нотаріальних послуг, а також закладів громадського харчування», - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що ціни на послуги тих секторів, діяльність яких була обмежена через карантин (установ відпочинку, освіти), залишилися на рівні березня.

При цьому в НБУ зазначили стрімке прискорення зростання цін на сирі продукти харчування. Швидкими темпами дорожчали яловичина і яйця, крім того, скоротилися темпи падіння цін на курятину, а також овочі. Спекотна погода і слабка пропозиція позначилися і на цінах на фрукти, зокрема на полуницю, зростання яких відбувалося високими темпами.

«Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися. Продовжував дешевшати природний газ для населення через врахування в тарифах більш низьких цін як на світовому, так і внутрішньому ринках. Помірно зростали ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби. Темпи зростання тарифів на проїзд у залізничному та автомобільному транспорті знизилися внаслідок падіння цін на паливо в попередні періоди», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожВ Україні прискорилося подорожчання продуктів харчування

Що стосується палива, то його здешевлення, за даними регулятора, дещо сповільнилося, відображаючи відновлення зростання світових цін на нафту в останні місяці та значний попит на паливо з урахуванням високої інтенсивності користування особистим транспортом навіть після скасування обмежень на перевезення громадським транспортом.

Як повідомляв УНІАН, споживча інфляція в Україні в червні 2020 року в річному вираженні - в порівнянні з червнем 2019 року склала 2,4%, прискорившись з 1,7% у травні.

Національний банк України підвищив прогноз інфляції в Україні у 2020 році до 6% з 4,8%, прогнозованих раніше, залишившись при цьому в цільовому діапазоні 5% +/- 1 п. п.

8 липня 2020 року Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні, зазначивши, що відновлення економіки України після викликаного пандемією коронавірусу спаду до докризових показників може тривати до 2023-2024 років.